Kultura
U SKLOPU 55. ORAHOVAČKOG PROLJEĆA

Gudački je kvartet iz Osijeka održao koncert “Biseri klasične glazbe”
Objavljeno 3. lipnja, 2023.
Njihov repertoar kvarteta obuhvaća djela i vlastite aranžmane najpoznatijih imena klasične, suvremene i popularne glazbe

U sklopu 55. Orahovačkog proljeća u višenamjenskoj dvorani u Orahovici, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Orahovici, održan je fantastičan koncert Gudačkog kvarteta iz Osijeka pod nazivom ‘‘Biseri klasične glazbe‘‘.



Sjajni glazbenici


Četvero vrhunskih umjetnika, Kiril Naumov i Vilim Škreblin na violinama, Iva Šalić na violi te Željko Štrbac na violončelu, ekipa je koja nastavlja tradiciju osječkog gudačkog kvarteta, jer je ideja o pokretanju ovakvog kvarteta potaknuta još 2022. godine. Ideja je potaknuta u sklopu nastave komorne glazbe na područnom odjelu zagrebačke Muzičke akademije u Osijeku, a članovi kvarteta su profesionalni glazbenici koji aktivno surađuju s vodećim osječkim kulturnim institucijama, kao pedagozi u glazbenim školama, viši su umjetnički suradnici za komornu glazbu na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku te orkestralni umjetnici u Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek. Uvod u koncert dao je predsjednik Ogranka Damir Najmenik.

- I ove se godine naš Ogranak uključio u obilježavanje Orahovačkog proljeća organizacijom ovog koncerta. Riječ je o doista sjajnim glazbenicima koji su članovi Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika i Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga koji zajedno dugo sviraju. Koncertni repertoar kvarteta obuhvaća djela i vlastite aranžmane najpoznatijih imena klasične, suvremene i popularne glazbe. Nastupali su na brojnim koncertima, festivalima i drugim kulturnim događajima te sudjelovali u studijskim i televizijskim spotovima - rekao je Najmenik, a potom je glazbenike i sve nazočne pozdravio orahovački gradonačelnik Saša Rister.

- Prije svega hvala Ogranku Matice hrvatske na uključivanju u Orahovačko proljeće u ime Grada i Turističke zajednice. Hvala od srca ovim glazbenicima, vrhunskim umjetnicima što su došli u naš grad i vjerujem da je ovo početak jednog lijepog i dugog prijateljstva, jer Orahovici ovakvih kulturnih događaja nasušno treba. Koristim ovu prigodu odmah i da čestitam svim građanima Orahovice Dan državnosti - rekao je Rister.

Glazbene bravure vrhunskih umjetnika očarale su posjetitelje koji su uživali u poznatim skladbama Händela, Bacha, Vivaldija, Mozarta, Beethovena, Straussa i drugih velikih svjetskih glazbenih legendi. Posebno atraktivna i nevjerojatna bila je izvedba jedne od skladbi bez gudala, samo su prsti glazbenika radili to na nevjerojatan način.

Topli doček


Sat i pol čistog uživanja u glazbi, jednostavno ovi maestralni osječki umjetnici dočarali su svu ljepotu i bogatstvo klasične glazbe, što je pokazao i dugotrajni pljesak nakon posljednje skladbe koncerta. Sami glazbenici bili su oduševljeni toplim dočekom i ispraćajem u Orahovici.

- Mi smo doista uživali u svakoj noti, dvorana je dobra i iznimno akustična tako da je bilo lijepo svirati. Hvala Matici koja nas je pozvala i siguran sam da sada imamo jedno prijateljstvo s ovim lijepim gradom i da ćemo češće dolaziti ovamo. repertoar koji smo izveli rado izvodimo i drago mi je da se svidio u publici u Orahovici - rekao je violinist Kiril Naumov.

Čelist Željko Štrbac naglasio je kako jako voli nastupati u ovom kvartetu.

- Inače sam i profesor, pa kada ovako sviram koncerte volim da i moji učenici bar putem društvenih mreža i portala vide da i njihov profesor svira i uživa u glazbi. U Orahovici je bilo lijepo, uživali smo i zasigurno ćemo opet doći - zaključio je Štrbac. Orahovčani su još dugo nakon koncerta razgovarali s glazbenicima i hvalili ih, stoga se definitivno pokazalo koliko ovakvi koncerti trebaju ovom gradu.

Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike