Novosti
HRVATSKA POŠTA PUŠTA U OPTJECAJ

Dvije poštanske marke s motivima zastave
Objavljeno 3. lipnja, 2023.
Hrvatska pošta pustit će u optjecaj dvije nove poštanske marke u povodu Dana hrvatske zastave i 175. obljetnice hrvatske trobojnice, a marke će imati motive instalacijske zastave bana Josipa Jelačića i suvremene zastave, priopćila je Hrvatska pošta u petak.

Prva marka imat će motiv instalacijske zastave bana Josipa Jelačića iz 1848., dok će druga imati motiv suvremene hrvatske zastave ispred koje je djevojka na električnom biciklu. Autorica prigodnih maraka je dizajnerica iz Samobora Ariana Noršić, a ilustratorica je akademska slikarica iz Samobora Maja Cipek. Nominalna vrijednost pojedinačne marke iznosi 1,33 eura, izdane su u malim arcima od osam maraka te u 30.000 primjeraka po motivu. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Ove se godine navršava 175 godina od kada je u znak svoje časti i vlasti ban Josip Jeličić primio instalacijsku bansku zastavu te tada prvi put službeno uporabio hrvatsku crveno-bijelo-plavu trobojnicu. Njezine se boje temelje na povijesnim grbovima Dalmacije, Hrvatske i Slavonije, a svoj je današnji oblik dobila usvajanjem u Saboru 21. prosinca 1990. godine.

Inače, veličina markice je 35,50 x 35,50 milimetara, papir je bijeli, 102 g, gumirani. Zupčanje je češljasto, 14, a tisak višebojni ofset, priopćili su iz Hrvatske pošte. Markice će se u svim poslovnicama Hrvatske pošte moći kupiti od ponedjeljka, 5. lipnja. M.Bugarić/H