Sport
RAKETA SLAVI JOŠ JEDAN VELIKI TROFEJ

Trebali smo tog čovjeka iz sjene moliti da još ostane dio hrvatske reprezentacije
Objavljeno 1. lipnja, 2023.
Tek kad je otišao iz hrvatske reprezentacije, shvatili smo koliko je važan i dobar bio

Europska nogometna liga je zapravo - Sevilla liga. Šanjolski klub kao da se pretplatio na taj trofej, osvojio je to natjecanje po sedmi put u svojoj povijesti nakon što je u srijedu navečer u velikom finalu u Budimpešti pobijedio talijansku Romu, nakon jedanaesteraca s ukupnih 5:2. Utakmica je i nakon produžetaka završila 1:1, u raspucavanju s bijele točke Andalužani su bili precizniji i još je jedan trofej u njihovim rukama.



Nitko u Europskoj ligi, ranijem Kupu UEFA-e, nije ni blizu Sevilli koja je sve svoje trofeje osvojila od 2006. godine do danas. Klub iz Andaluzije je slavio 2006., 2007., 2014., 2015., 2016., 2020. i ove godine. Isto tako, Sevilla, iza koje je vrlo turbulentna i teška sezona, nikada nije izgubila finale Eurolige. Sedam puta je igrala završnu utakmicu i sedam puta pobijedila. Najbolji igrač budimpeštanskog finala bio je bivši Vatreni Ivan Rakitić, koji je kao kapetan Seville (nakon izlaska Jesus Navasa preuzeo kapetansku traku), i na kraju visoko u zrak podigao pobjednički pokal. Baš kao i 2014., kada je sa Sevillom u finalu Eurolige, također nakon jedanaesteraca pobijedio Benficu. Tada nije pucao penal, ovaj put jest i naravno - pogodio. Sigurno i neobranjivo, baš onako kako je 2018. godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji pogađao za Hrvatsku protiv Danske i Rusije.

Iako nije odigrao savršenu utakmicu, uostalom izgubio je duel na centru igrališta nakon kojega je Roma zabila gol, hrvatski nogometaš je najbolje ocjenjenji igrač finala. Radio je odlične stvari za svoju momčad, prijetio Talijanima, točno dodavao, spajao... Radio je sve ono što je u najboljim godinama radio za hrvatsku reprezentaciju. U rujnu 2020. godine Raketa se nakon 106 nastupa i 15 golova za Vatrene odlučio oprostiti od kockastog dresa i prava je šteta što izbornik Zlatko Dalić i tadašnje vodstvo HNS-a, na čelu s Davorom Šukerom, nisu bili uporniji u nagovaranju da ostane. Kako igra u Sevilli jasno je da je još mogao dosta toga dati reprezentaciji. Čini se da smo ga se nekako olako odrekli, a i dok je bio dio Vatrenih Raketa je često bio na meti kritika i podcjenjivanja. Vječno u sjeni Luke Modrića, pa i nekih drugih igrača, nije mu uvijek godila ta uloga, ali ju je prihvatio, a tek kad je otišao shvatili smo koliko nam je značio. I koliko bi bilo dobro da je još malo ostao.

- Za mene je Rakitić jedan od najpodcjenjenijih igrača svijeta. On je fantastičan igrač na svakoj razini - kazao je svojedobno Jose Mourinho, koji ga je želio dovesti i u Manchester United. Sada se u budimpeštanskom finalu trener Rome mogao uvjeriti koliko je Raketa doista dobar, s 35 godina u smiraj karijere kao kapetan odveo je Sevillu do još jednog trofeja i upotpunio svoju prebogatu riznicu.

- Sedam od sedam. Posebna noć za nas. Moja obitelj, supruga, prijatelji. Svi su na tribinama. Jedna od najdražih noći u karijeri. Sevilla je pokazala koliko je velika. Oni koji nam kažu da smo stari, ili nešto slično, sada bi trebali pojesti svoje riječi. Eto nas opet ovdje, na postolju. Jesus, Papu, Fernando i ja zajedno gotovo da imamo 150 godina. Opet smo ovdje i to zasluženo, kazao je Rakitić koji je slavio trofej zaogrnut hrvatskom zastavom, sa šalom Hajduka oko vrata te dresom s imenom svog bivšeg suigrača Sergija Rica, 29-godišnjeg vratara PSG-a koji se oporavlja u bolnici nakon što ga je konj udario kopitom u glavu.

Ivana Liović
JOSE MOURINHO NAPRAVIO SHOW
Poznato je da Jose Mourinho ne voli i ne zna gubiti. Trener Rome je nakon poraza u finalu Europske lige od Seville bio vidljivo razočaran, srebrna medalja ga nije zanimala, pa ju je bacio navijačima, a nije se mogao kontrolirati ni sat nakon utakmice, pa je na parkingu Puskas Arene u Budimpešti sačekao suce kako bi ih propisno izvrijeđao. Glavnog suca Anthonyja Taylora ispratio je sa stadiona riječima “j***** sramota”, koje je ponovio nekoliko puta prije nego što se prebacio na talijanski jezik. Mourinho je potom otišao do minibusa u kojem se nalazio engleski sudac Taylor te mu uputio još jednu psovku: “Čestitam, ti j**** sramoto!” Mourinho je uvjeren kako su suci ošteti Romu i za svoj prvi poraz u nekom europskom finalu okrivio je upravo njih. Definitivno loš gubitnik.

Najčitanije iz rubrike