Mozaik
NA PANELU JE SUDJELOVALO 16 STRUČNJAKA

Nije šala, NASA održala
javni skup o NLO-ima
Objavljeno 1. lipnja, 2023.
Do danas je opaženo oko 800 neobjašnjivih pojava u zraku, no, “možda su dva do pet posto” njih “doista anormalne”

Na rijetko viđenom javnom skupu u Washingtonu panel-stručnjaka koje je NASA odabrala da prouče osjetljivo pitanje NLO-a, ponovno je istaknuto da treba prikupiti više informacija kako bi se mogle objasniti te pojave. "Postojeći podatci i izjave očevidaca nisu dovoljni za donošenje uvjerljivih dokaza o naravi i o podrijetlu pojedinog događaja", rekao je David Spergel, astrofizičar koji predsjeda panelom. "Trebaju nam visokokvalitetni podatci". Na ljeto se treba objaviti izvješće u kojemu će se opisati kako to ostvariti.



NASA je lani najavila početak istraživanja i u listopadu je u tu svrhu imenovala najmanje 16 stručnjaka. Među njima su ugledni znanstvenici, ali i čelnici američkog regulatora za civilno zrakoplovstvo (FAA) te bivši astronaut Scott Kelly. Njihova zadaća nije prebrojiti "neidentificirane anormalne pojave" - kako se službeno nazivaju - da bi se objasnili pojedini događaji dosad opaženi, već dati preporuke NASA-i kako će ubuduće pristupati toj temi. Do danas je opaženo oko 800 neobjašnjivih pojava u zraku, rekao je Sean Kirkpatrick, ravnatelj ureda koji se bavi tim pitanjem u okviru ministarstva obrane. No, "možda su dva do pet posto" njih "doista anormalne", rekao je.

Tema je veoma ozbiljna, no potiče i veliko zanimanje javnosti zbog pojma neidentificirani leteći objekt (NLO) koji golica maštu. “U ovom trenutku nemamo nikakva jasnog dokaza o povezanosti neobjašnjivih anormalnih pojava i izvanzemaljskog života”, rekao je David Grinspoon, član stručnog panela. Nicola Fox, honorarna suradnica u NASA-i, osudila je na početku skupa uznemiravanje na internetu kojega su žrtve članovi panela. H
Možda ste propustili...

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

PRINC HARRY I SUPRUGA MEGAN MARKLE

Produciraju dvije serije za Netflix

Najčitanije iz rubrike