Mozaik
PREDSTAVLJEN SVJETSKI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA 2023.

Animafest Zagreb: Stiže rekordnih 400 stranih autora i više od 300 filmova
Objavljeno 1. lipnja, 2023.
Tu je i veliki tematski blok posvećen znanstvenoj fantastici u animiranom filmu te retrospektiva Williama Kentridgea

Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2023., održat će se od 5. do 10. lipnja, u Kinu SC, Kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac te na drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini više od 300 djela, gostuje rekordnih 400 stranih autora, a uz prestižna natjecanja, koja uključuju i dugometražne filmove te VR projekte, tu su i veliki tematski blok posvećen znanstvenoj fantastici u animiranom filmu, retrospektiva Williama Kentridgea (izložba, AV performans, masterclass, filmovi), poljska animacija, Animafest PRO s jubilarnim 10. znanstvenim skupom Animafest Scanner i radionicom Rise & Shine, izložbeni program te Program za djecu i mlade.



Osam hrvatskih


Umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić pozdravio je okupljene u ime festivala koji od 1972. predstavlja jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija koje Grad Zagreb i Hrvatska nude svijetu. Za Animafest 2023., drugi najstariji svjetski festival u potpunosti posvećen animaciji, prijavljeno je ukupno 1800 filmova, iz 93 zemlje produkcije. Šuljić je uputio na temu korištenja umjetne inteligencije u animaciji koja se ove godine nametnula prilikom selekcije. S posebnim zadovoljstvom Šuljić je istaknuo rekordan broj uglednih inozemnih gostiju te podcrtao osam hrvatskih radova u najjačim međunarodnim konkurencijama: "Obiteljski portret" Lee Vidaković, "Vrijeme koje dolazi" Natka Stipaničeva, "Y" Matee Kovač, "Eeva" Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, "Strana strana" Sare Tomas, "Pansion Paun" Dorotee Radušić, "Hu Hu i rođendanska zabava" Vjekoslava Živkovića i "Putovanje" Mirele Ivanković Bielen. Natjecanje hrvatskog filma donosi, pak, 19 novih radova od kojih je Šuljić izdvojio novi film Martine Meštrović "Haljina za finale".

Šuljić je izdvojio i imena animacijskih klasika, oskarovaca i prijatelja festivala svih generacija koji se ove godine natječu u Zagrebu, poput Wendy Tilby i Amande Forbis ("Leteći mornar"), Joãa Gonzaleza ("Prodavači leda") i Elizabeth Hobbs ("Debitantica"), Naomi Van Niekerk ("Skalpeli") i Inés Sedan ("Love Me True"), kao i dvadesetak svjetskih premijera koje ukazuju na prestižan međunarodni status festivala.

- Animafest stavlja Zagreb na fantastičnu kulturnu kartu svijeta na najbolji mogući način. Jedan je od četiri najcjenjenija festivala animacije u svijetu, pa kroz njega Zagreb postaje jedan od "najzačudnijih" svjetskih gradova. Želim živjeti u tom i takvom Zagrebu. Brojke filmova i autora uistinu su impresivne. Kao arhitektu, medij animiranog filma izuzetno mi je blizak. U obitelji imam dva sjajna animatora. Jedan je autor koji se natjecao na Animafestu, a drugi je dizajner, također vezan s animacijom. Nas trojica redovito pohađamo Animafest i bit ćemo sigurno tu i ove godine - rekao je Luka Korlaet.

Pred žirijem Velikog natjecanja kratkometražnog filma je težak zadatak ocjenjivanja 42 djela iz 34 zemlje produkcije. Natjecanje studentskog filma čini 41 djelo, a Nacionalna škola filma i televizije (NFTS) iz Ujedinjenog Kraljevstva drugu godinu zaredom ukupnom prijavljenom produkcijom zaslužila je naslov najbolje škole animacije. Četiri NFTS-ova filma bit će prikazana u natjecanju, a brojne druge vidjet ćemo u tradicionalnoj retrospektivi pobjedničke škole.

U programu Velikog natjecanja dugometražnog filma, čije će se središnje projekcije odvijati pod vedrim nebom Ljetne pozornice Tuškanac 6, impresivna su djela: od adaptacije priča Harukija Murakamija "Slijepa vrba, usnula žena" (Pierre Földesa) i feminističko-satiričkog mjuzikla "Nasljeđe Dagmarom Domińczyk" proslavljene Latvijke Signe Baumane, preko intimno-monumentalnog distopijskog mađarskog SF-a "Plastično nebo" i brutalno slatkog, antiratnog i crnohumornog "Rata jednoroga", starog Animafestova znanca Alberta Vázqueza, do svjetske premijere anime horrora "Amritina gozba" Sakua Sakamota te začudno poetičnog filma iz kineske provincije "Nema promjena u našem životu" Jingweija Xua.

Središnji retrospektivni program Majstori animacije posvećen je Williamu Kentridgeu, dobitniku Nagrade za životno djelo Animafesta 2023. On je vodeće ime svjetske umjetničke scene čija se djela nalaze u stalnim postavima najvažnijih muzeja i galerija, a kazališne inscenacije u najslavnijim opernim i kazališnim kućama. Njegov univerzalni opus kreće se u rasponu od dječje književnosti, crteža, grafika, tapiserija i skulptura, preko glume, igranog filma, lutkarskih predstava, kazališne i operne režije i scenografije, do zahtjevnih transmedijskih projekata, instalacija, predstava i performansa. U animiranom filmu ovaj južnoafrički genij prepoznatljiv je po tehnici ugljena na papiru, autobiografskim inspiracijama i tematizaciji apartheida.

- Dovođenje Kentridgea u Zagreb bilo je velika avantura. Kolegica Paola Bristot dovela ga je na Venecijansku akademiju likovnih umjetnosti i to je bila šansa za nas jer je bio blizu. Timski smo otišli tamo, Margit Antauer, Paola Orlić i ja te smo, srećom, bili smješteni u hotelu s Kentridgeom. Čuva ga vojska producentica, kuratorica, galerista. Ali kad se uspije doći do njega, on je vrlo susretljiv, drag i otvoren čovjek. Znao je za Animafest i obećao je da će doći - rekao je Šuljić. Uz retrospektivu devet majstorovih filmova u izboru Andrijane Ružić, očekuje nas: specijalna projekcija filma "City Deep", s glazbenim performansom uživo na ceremoniji otvorenja, ekskluzivna izvedba Kentridgeove verzije "Ursonate" dadaista Kurta Schwittersa, s glazbom i videomappingom, izložba iz zbirke slovenskog kolekcionara Igora Laha "Circulus Vitiosus" u Galeriji Kranjčar i masterclass.

ZF-program


U retrospektivnim programima Animafesta 2023. zaslužno mjesto pripada i velikanu Zagrebačke škole crtanog filma Aleksandru Marksu, dok će noviji radovi afirmiranih imena (A. Hykade, S. Massi, J. Perlman, D. Solomon, I. Plucińska i dr.), biti prikazani u programu Iz majstorskih radionica, uz sudjelovanje samih autora. Poljska animacija, s filmovima velikana poput Borowczyka (kojem se retrospektiva priređuje u povodu 100. godišnjice rođenja), Lenice, Giersza, Kucije i Dumałe, ali i autorica novije generacije, u fokusu je posebnog programa Animafesta 2023.

Tematski program osvećen znanstvenoj fantastici u devet cjelina donosi filmove koji prikazuju razmišljanja o svijetu budućnosti i potencijalnim smjerovima razvoja ljudske vrste i tehnologije te se preklapa s aktualnom raspravom o umjetnoj inteligenciji. Za Natjecanje VR animacije, koje se uz slobodni ulaz odvija u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, svakoga dana od 11 do 19 sati, izabrano je sedam umjetnički intrigantnih i narativno snažnih projekata.

Krunu izložbenog programa Animafesta 2023. čini i obljetničko peto izdanje grupne izložbe "Iza kulisa/Behind the Scenes", koje u Galeriji SC-a okuplja radove autora čiji su filmovi zaslužili nastup u Velikom natjecanju kratkometražnog i Natjecanju studentskog filma. Izložba koja ove godine sadrži doprinose čak 51 autora, najveća je do sada te se profilirala kao neizostavna festivalska praksa promoviranja animacije unutar galerijskog prostora.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike