Svijet
TURSKA:

Erdogan na putu prema pobjedi u drugom krugu izbora
Objavljeno 28. svibnja, 2023.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan nalazi se na putu prema pobjedi u drugom krugu nedjeljnih izbora, pokazuju podaci državne agencije Anadolu i oporbene novinske agencije ANKA nakon oko 93 posto prebrojanih glasačkih listića.

Čelnik Visokog izbornog povjerenstva rekao je na konferenciji za novinare da je Erdogan vodeći s potporom od 54,47 posto ispred protukandidata Kemala Kilicdaroglua. Glasnogovornik Erdoganove vladajuće AK stranke Omer Celik rekao je da je predsjednik dobio snažnu podršku birača.

Pobjeda bi produžila Erdoganovu dva desetljeća dugu vladavinu koja je polarizirala Tursku i ojačala njezin položaj regionalne vojne sile.

Erdoganove pristaše okupile su se ispred njegove rezidencije u Istanbulu u iščekivanju pobjede, uzvikujući Allahu Akbar ili Bog je najveći. "Očekujem da će sve biti bolje", rekla je Nisa, 28, žena s maramom na glavi i trakom s Erdoganovim imenom.

Pobjeda bi ojačala Erdoganov imidž nepobjedivosti, nakon što je već prekrojio domaću gospodarsku, sigurnosnu i vanjsku politiku u zemlji članici NATO-a od 85 milijuna ljudi. Erdoganov uspjeh pokazao bi da je prebrodio neke od svojih najtežih političkih prepreka dosad, obraćajući se biračima nacionalističkom i konzervativnom retorikom tijekom kampanje koja je izazivala podjele i skrenula pozornost s dubokih ekonomskih problema.

Poraz Kilicdaroglua, koji je obećao da će zemlju usmjeriti na demokratskiji put, vjerojatno će biti pozdravljen u Moskvi, ali će biti primljen sa žaljenjem u zapadnim prijestolnicama i većem dijelu Bliskog istoka. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike