Novosti
OBLJETNICA USTROJAVANJA HRVATSKE VOJSKE

Hranj: Moramo biti spremni suočiti se sa sigurnosnim izazovima u novim okolnostima
Objavljeno 28. svibnja, 2023.

Svečana akademija u povodu Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske održana je u nedjelju uz dodjelu priznanja i poruke dužnosnika.



Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na žrtve podnesene u Domovinskom ratu, rat u Ukrajini i sudjelovanje HV-a u misijama, poručivši kako je "ulaganje u HV sadašnjost kako bismo i u budućnosti osigurali sigurnost i neovisnost hrvatskog naroda". "Ulagati u obranu nije tabu, nego obveza i dio onoga što svaka moderna država u ovakvim okolnostima treba raditi", rekao je premijer. Naveo je da će se Hrvatska i vojska suočavati s brojnim drugim izazovima, globalnim krizama i promjenama koje će utjecati na sve. "Najveći izazovi trenutno su ruska agresija na Ukrajinu i posljedice pandemije, ali vidimo koliko na naše živote utječu brze i ekstremne klimatske promjene, koje nerijetko dovode do vremenskih nepogoda", rekao je Plenković.

Podsjetio je pritom na požare i poplave u kojima je vojska davala svoj doprinos te upozorio na posljedice klimatskih promjena, koje će utjecati i na dostupnost prirodnih resursa, masovne migracije i sukobe. Vojnicima je poručio da je ponosan na ono što rade te naveo kako su Vladi HV i sigurnost itekako važni, istaknuvši da je u sedam godina proračun Ministarstva obrane povećan za 100 posto. Na novinarska pitanja o tome kako komentira kritike predsjednika RH Zorana Milanovića da stanje u vojsci nije dobro, te ispašta li vojska zbog lošeg odnosa njih dvojice, s obzirom na to da se Milanović nije odazvao na poziv za akademiju, Plenković je ocijenio kako ne vidi da je "ovdje netko nešto ucviljen". "Mi smo ti koji u konzultaciji s Ministarstvom obrane i Glavnim stožerom razumijemo potrebe HV-a, planiramo proračun, alociramo izdvajanja i ako u mandatu jedne vlade odete s 500 milijuna (eura) na milijardu, onda znate da je to vlada koja vodi računa o HV-u, više nego ijedna prije", istaknuo je. "Ponosni na tradiciju obrambene vojske, nastavljamo graditi moderne oružane snage koje ponosno stoje rame uz rame s vojnim silama", poručio je ministar obrane Mario Banožić.

U svojoj čestitiki u povodu Dana HV-a načelnik Glavnog stožera, admiral Robert Hranj, istaknuo je kako ih pripadnice i pripadnici HV-a svojim profesionalizmom i predanošću obvezuju na kontinuirani rad na poboljšanju kvalitete njihovih života i uvjeta rada, a dokazali su se i u suradnji sa saveznicima i partnerima kao čvrst i pouzdan oslonac sigurnosti. "I dok s ponosom gledamo na našu nedavnu povijest i prisjećamo se godina Domovinskog rata, trebamo gledati i u budućnost te učiti iz novih spoznaja vojne znanosti, kao i iz iskustava modernih sukoba i ratova. Moramo biti spremni za suočavanje sa sigurnosnim izazovima u novim okolnostima i u drukčijem okružju", rekao je.

Dijana Pavlović