Novosti
KNJIGA “LASLOVO, 152” LADISLAVA KOČIŠA

Jankovics: Ovo je velik doprinos širenju istine o obrani Laslova
Objavljeno 29. svibnja, 2023.
U Laslovu je uoči Dana državnosti predstavljena knjiga "Laslovo, 152" autora Ladislava Kočiša, zapodvjednika obrane Laslova 1991. godine, kada je to slavonsko mjesto puna 152 dana odolijevalo napadima srpskih snaga, od 25. lipnja pa sve do izvlačenja snaga iz okruženja 24. studenoga 1991.

Izdavač knjige je Demokratska zajednica Mađara Hrvatske, a njezin predsjednik i saborski zastupnik Robert Jankovics zahvalio je Kočišu i njegovim suborcima kako na žrtvi za domovinu tako i na velikom radu i trudu da bi ova knjiga ugledala svjetlo dana. Istaknuo je važnost činjenice što je knjiga dvojezična, "što će pridonijeti širenju istine o obrani Laslova, ali i o Domovinskom ratu i u Mađarskoj, za što je zahvalio prevoditeljici Rebeki Toth. Jankovics je naglasio kako knjigu smatra dijelom "vraćanja duga" enormnoj žrtvi Mađara iz Slavonije u stvaranju Republike Hrvatske, te da će se rad za istinu o Domovinskom ratu u Laslovu nastaviti gradnjom Muzeja Domovinskog rata u Laslovu, za koji je, kako je rekao, upravo prošlog tjedna izdana pravomoćna građevinska dozvola. Početak gradnje očekuje najkasnije u rujnu ove godine. Jankovics je u svom govoru problematizirao činjenicu da je za 11 laslovačkih branitelja donesena odluka o dodjeli visokih državnih odlikovanja, koja ni nakon više od godinu dana predsjednik Republike nije dodijelio.

Kočiš je zahvalio zastupniku Robertu Jankovicsu što ga je nagovorio da knjigu napiše. I on se osvrnuo na državna odlikovanja koja su im dodijeljena još 2021., ali ih im do danas predsjednik Republike nije uručio, upitavši se: "Trebaju li laslovački branitelji nekoga moliti da im se državna odlikovanja uruče?" U njegovoj se knjizi opisuju dramatični događaji obrane Laslova u ljeto i jesen 1991., kao i potresni detalji izvlačenja snaga i stanovništva u noći na 24. studenoga, nakon što je - okupacijom Ernestinova - mjesto četiri dana bilo u potpunom okruženju, bez hrane i streljiva.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić zahvalio je autoru knjige što ju je napisao "jer će tako istina ostati zapisana za generacije koje iza nas dolaze". Istaknuo je kako je obrana Laslova za Osijek bila isto što i obrana Vukovara za Hrvatsku. Svoj je govor završio laslovačkim sloganom: "Brat uz brata, Mađar uz Hrvata". Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja, istaknuo je kako je svaka istinita pisana riječ o Domovinskom ratu iznimno važna te kako ova knjiga i formalno simbolizira stoljetni zajednički život Mađara i Hrvata u Slavoniji i u Laslovu.

Izdavač knjige je DZMH uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine, Ministarstva hrvatskih branitelja i Vlade Mađarske. D.Pav.
Možda ste propustili...