Novosti
OD 1. SRPNJA NOVI REŽIM RADA NEDJELJOM

Većina trgovaca još razmatra kojih će 16 nedjelja biti radno
Objavljeno 29. svibnja, 2023.
Trgovački centri ističu da će rad ovisiti o sezoni, blagdanima, događajima

Od 1. srpnja na snagu stupaju izmjene Zakona o trgovini prema kojem trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a radne nedjelje svaki će trgovac sam odabrati. Vlada je takav model nazvala dobrim balansom, koji će pridonijeti i pravima radnika i njihovu obiteljskom životu.



Najviše u prosincu


Kako je do 1. srpnja ostalo samo nešto više od mjesec dana, a na pragu je i turistička sezona, najvećim trgovačkim lancima i prodajnim prostorima uputili smo isti upit: Jeste li definirali 16 radnih nedjelja? Dio ih ističe da je shema 16 radnih nedjelja još u pripremi, dio kaže kako će ih definirati sukladno s potrebama turističke sezone i blagdana, a osječki nam je TC Portanova proslijedio detaljan kalendar sa 16 radnih nedjelja od 1. srpnja do kraja godine.

Tako je TC Portanova za prvu radnu nedjelju odabrao već prvu nedjelju nakon stupanja na snagu ovog zakona - 2. srpnja, a potom iduću, 9. srpnja. U kolovozu je taj osječki trgovački centar odabrao tri radne nedjelje - 13., 20. i 27., u rujnu sve četiri nedjelje, u listopadu dvije - 22. i 29., u studenome jednu - 26., a u prosincu, mjesecu najveće potrošnje, radit će četiri od pet nedjelja. Peta prosinačka nedjelja ujedno je Stara godina.

Radno vrijeme u trgovini regulira se tako da su trgovine zatvorene nedjeljom i kada su blagdani, a maksimalni tjedni broj radnih sati koje trgovac samostalno raspoređuje od ponedjeljka do subote određen je na 90 sati. Trgovac samostalno određuje kojih je 16 nedjelja u godini radno, s osnove individualnih potreba, sezonalnosti, mikrolokacije i drugih relevantnih čimbenika. U tjednima u kojima je nedjelja radna najveći dopušteni fond sati povećava se za 15, što čini maksimalno dopuštenih 105 radnih sati tjedno od ponedjeljka do nedjelje.

Iz Lidla Hrvatska na naš upit odgovaraju kako će se točan raspored radnih i neradnih nedjelja Lidlovih trgovina definirati prema potrebama kupaca, imajući u vidu specifične zahtjeve nadolazeće turističke sezone. "Bit će pravovremeno objavljen na službenim internetskim stranicama Lidla, u Lidl Plus aplikaciji i na prodajnim mjestima, tj. u trgovinama", poručuju iz Lidla Hrvatska.

"Kao i uvijek, dm će svoje poslovanje uskladiti sa svim izmjenama zakona i novim regulativama, uvijek imajući na umu zadovoljstvo naših djelatnika i kupaca, što je načelo kojim se vodimo u svakom segmentu našeg poslovanja", ističe prokuristica i voditeljica resora ljudskih resursa u dm - drogerie markt Hrvatska Ana Fostač-Krilčić. Nastavlja kako je u tijeku finaliziranje rasporeda radnih i neradnih nedjelja, odnosno usklađivanje s odredbama Zakona o trgovini. "Za prodavaonice koje posluju u sklopu trgovačkih centara radne i neradne nedjelje bit će usklađene s radnim vremenom pojedinih trgovačkih centara. Ono što možemo očekivati jest da će kupci prilagoditi svoje navike i kupnju rasporediti tijekom ostalih dana u tjednu, a na raspolaganju će im i dalje biti dm online shop", poručuje Fostač-Krilčić.

Petodnevni rad


Iz Konzuma nam odgovaraju kako će se odluka o 16 radnih nedjelja donijeti ovisno o utjecaju više čimbenika. "S obzirom na to da zakon dopušta ukupno šesnaest radnih nedjelja u godini, Konzum će sukladno s potrebama i potražnjom definirati o kojim se konkretno datumima i lokacijama radi na području cijele Hrvatske. Odluka o radnim nedjeljama donosit će se na temelju potreba turističke sezone, blagdana, mikrolokacijskih događaja i drugih relevantnih čimbenika", poručuju iz Službe korporativnih komunikacija Konzuma.

I u Kauflandu Hrvatska shema 16 radnih nedjelja još se definira. "Plan za radne nedjelje još je u izradi te se trudimo pronaći najbolje moguće rješenje za naše zaposlenike i kupce. Neovisno o tome, i dalje ćemo u Kauflandu, kao jedan od rijetkih trgovačkih lanaca, prakticirati petodnevni radni tjedan za sve naše zaposlenike", poručuju iz Kauflanda Hrvatska. Upit o odabiru 16 radnih nedjelja uputili smo i Sparu Hrvatska, no njihov odgovor do naznačenog vremena nije stigao.

Suzana Župan
IZNIMKE: KOLODVORI, TRŽNICE, KIOSCI...
Zakonom su propisane iznimke, a odnose se na trgovine u sastavu željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, luka unutarnje plovidbe, brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz putnika i vozila, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, OPG-ova i proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima. Iznimke se odnose i na otkup poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na tržnicama, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama te prodaju na automatima i prodaju na daljinu. Distribucija tiska preko kioska, kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica, može biti otvorena nedjeljom i blagdanom od 7 do 13 sati.

Najčitanije iz rubrike