Regija
ZAVRŠNA KONFERENCIJA

VPŽ ima sigurnu kuću, prva od šest županija
Objavljeno 28. svibnja, 2023.
U studenome 2020. godine Virovitičko-podravska županije bila je jedna od šest hrvatskih županija koja nije imala sigurnu kuću za smještaj žena žrtava nasilja i žena žrtava nasilja u obitelji. Ugovor o provedbi europskog projekta "Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje", vrijedan 10.015.896 kuna, preuzeo je tada župan Igor Andrović i krenulo se u realizaciju. Virovitičko-podravska županije danas je prva od šest županija koja je završila projekt.

U Centru za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju održana je završna konferencija projekta "Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje". Projekt je sufinanciran u stopostotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. preko operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali", a kroz poziv na dostavu projektnih prijedloga "Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji".

Tijekom provedbe projekta održano je sedam edukacija, od kojih su četiri bile certificirane, a županija je konačno je dobila sigurnu kuću. Veliko zadovoljstvo projektom koji je osigurao uvjete za smještaj žena žrtava nasilja izrazila je tom prigodom županijska pročelnica za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb, Melita Sirovica.

- Žrtve obiteljskog nasilja iz Virovitičko-podravske županije bile su smještane u sigurne kuće diljem Republike Hrvatske budući da tu mogućnost nisu imale kod nas. Bili smo jedina od preostalih šest županija bez sigurne kuće koja je poduzela nešto u vezi s tim i koja ju je u konačnici i dobila. Ovim projektom ostvareni su uvjeti za smještaj žena koje su žrtve nasilja kako bi dobile osnaživanje, podršku i savjetovanje, koje im pružamo i pružat ćemo dokle god bude potrebe. Riječ je, zapravo, o trajnom rješenju osiguranog smještaja za 11 korisnica, kao i za dvije osobe s invaliditetom, što je iznimno značajno. Moramo biti svjesni da je, nažalost, nasilje u konstantnom porastu, a naša je zadaća i odgovornost pružiti podršku svima koji nasilje trpe. Ovim projektom uređena je sigurna kuća, zaposlene su stručne osobe, osigurani uvjeti za nastavak njezina rada uz podršku Virovitičko-podravske županije. Projekt će u budućnosti nastaviti Županijski crveni križ – naglasila je Sirovica i rekla kako bi bilo najbolje da sigurna kuća bude prazna, iako je trenutačno njezin kapacitet popunjen.
Najčitanije iz rubrike