Regija
ODRŽAN PROLJETNI OPHOD KRALJICA

Na Duhove su Gorjanima prošle ljelje, koje je 2009. godine zaštitio UNESCO
Objavljeno 29. svibnja, 2023.
GORJANI - Gorjanima su u nedjelju, na blagdan Duhova, u svom proljetnom ophodu prošetale ljelje, od 2009. godine UNESCO-om zaštićeno nematerijalno kulturno dobro čovječanstva, potvrđujući svoju neponovljivost u izvedbi narodnog ruha, kićenja, plesa i pjesme.

Nakon što su nazočile svetoj misi u gorjanskoj župnoj crkvi svetog Jakoba apostola, ljelje su prošle selom i ulazile u kuće domaćina, koji su ih dočekivali širom otvorenih vrata, odnosno kapija, a one su im uzvraćale pjesmom i plesom.


Projetni ophod kraljica ili ljelje najznačajniji su simbol Gorjana. Ophodi se prate od 1898., iako se zna da su postojali i prije, ali o prijašnjim ophodima nema pisanih tragova. Prema jednoj mjesnoj legendi iz vremena Turaka, turski su osvajači zarobili sve muškarce u selu, a njihove su se žene obukle u šarenu odjeću, na glave stavile muške kape i u ruke uzele srpove i kose te druge poljoprivredne alatke i tako odjevene i bučne otišle pred turski tabor. Osmanlije su pomislili da su to duhovi, uplašili se i pobjegli, a žene su oslobodile seoske muškarce... Od tada su se isto tako oblačile na Duhove, događaj je zadržan do danas u izvornom obliku, a jedina je promjena u tome što se sada oblače djevojke, koje u rukama, umjesto srpova i kosa, imaju sablje. Šarenu odjeću s mnoštvom detalja upotpunjuje i visoka kapa, bogato kićena cvjetićima i ogledalcima. Gdje god se pojave, izazivaju pooštovanje i divljenje,


Iako su i druga sela u Slavoniji imala ljelje, taj se običaj najduže zadržao u Gorjanima, do 1966. godine, a KUD Gorjanac obnovio ga je 2002. godine i njegov je nositelj. S. Župan
Ljelje su ugostila četiri domaćina

Ove godine u gorjanskom prtoljetnom ophodu bilo je deset ljelja. Praćene su tamburašima, a ugostila su ih četiri domaćina, među kojima i gorjanski Župni dvor. “Mi idemo, ljeljo, mi idemo, kralju ljeljo...”, pjevale su u nedjelju, na blagdan Duhova, ljelje, ulazeći u Župni dvor i tri dvorišta gorjanskih domaćina. Svagdje su dočane s čašću, a jedan su izričaj toga poštovanja i šlingani, za posebne prilike poput ove čuvani jastuci. Ljelje su dočekane i sitnim kolačima, sokovima i drugim osvježenjem.

Možda ste propustili...

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana