Crna kronika
ŠOKIRANI SU BILI I POLICAJCI

Brođanin vozio autocestom s čak 4,28 promila alkohola u krvi!?
Objavljeno 28. svibnja, 2023.
Vozač automobila slavonskobrodskih registracija zaustavljen je oko podneva u blizini Karlovca

Karlovačka policija izišla je u nedjelju u javnost s informacijom uistinu neshvatljivom velikoj većini građana. Policija je svojom reakcijom uspjela s ceste maknuti tempiranu bombu a da nije bilo posljedica za sigurnost osoba na autocesti A1. Policajci su, naime, zaustavili vozača automobila koji je u krvi imao nevjerojatnih 4,28 promila alkohola!?



Sve se zbivalo u subotu nešto nakon 12 sati, kada je policija od građana dobila dojavu da jedan automobil krivuda po autocesti A1, na potezu od Karlovca prema Vukovoj Gorici. Informacija je od dežurnih u Policijskoj upravi karlovačkoj proslijeđena policijskim patrolama na autocesti i 15-ak minuta poslije, oko 12.15 traženi automobil slavonskobrodskih registracija uočen je u blizini Novigrada na Dobri. Policajci su potom vozaču svjetlosnim signalima zapovjedili da stane. Odmah nakon otvaranja prozora vozačevih vrata policajci su posumnjali da je vozač pijan, i zbog njegova ponašanja, ali i zbog mirisa alkohola. Slijedilo je alkotestiranje, koje je policijsku patrolu ostavilo bez teksta. Prvo očitanje bilo je nevjerojatnih 4,28 promila alkohola. Kako bi provjerili ispravnost uređaja, policajci su vozaču stavili drugi plastični dio za puhanje i - rezultat je bio identičan: 4,28 promila alkohola u krvi!

Tu je vožnja za 45-godišnjaka bila gotova. Završio je na stražnjem sjedalu policijskog automobila, a jedan od policajaca sjeo je u njegov automobil. Prvo su se, zbog potencijalno smrtonosne količine alkohola u organizmu, uputili do liječnika, koji je procijenio da nije potrebno ispumpavanje želudca, pa je sljedeće odredište bilo policijska postaja, gdje se 45-godišnjak trijeznio do kasnih večernjih sati. Policija će ga prijaviti nadležnom prekršajnom sucu, od kojeg će 45-godišnjak saznati kaznu. Ona može biti nekoliko tisuća eura ili zatvorska kazna do 60 dana. Ono što mu sigurno ne gine jest višemjesečni gubitak vozačke dozvole i upis negativnih bodova. Za sada nije poznato gdje se 45-godišnjak, i to za dana, uspio “uništiti” od alkohola. Jer tako visoka koncentracija alkohola za mnoge je - smrtonosna.

Milan Bugarić
ČUDO KAKO JE VOZAČ UOPĆE ŽIV
Koliko je visoka koncentracija alkohola koju je u krvi imao 45-godišnjak, pokazuju podatci prema kojima je iznad četiri promila alkohola u krvi već moguća koma i smrt. Prema podatcima iz hrvatske farmaceutske kompanije “Pliva”, iznad 3,5 promila također je moguća koma, a samo stanje jednako je kirurškoj anesteziji. Iznad tri promila alkohola u krvi osoba ne shvaća gdje se nalazi. Može doći do nagle nesvjestice i težeg buđenja iz tog stanja, a iznad 2,5 promila alkohola u organizmu može izazvati ozbiljne smetnje u svim mentalnim, fizičkim i osjetilnim funkcijama. Povećan je i rizik od gušenja pri povraćanju i ozljeda u padu ili u drugoj vrsti nesreće.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike