Mozaik
ZAVRŠEN FILMSKI FESTIVAL U CANNESU

Najbolji film je “Anatomija jednog pada” Justine Triet
Objavljeno 29. svibnja, 2023.
Psihološka brutalna drama o holokaustu “The Zone of Interest” osvojila je Grand Prix

Najbolji film 76. filmskog festivala u Cannesu je "Anatomija jednog pada" ("Anatomie d‘une chute"), u režiji francuske redateljice Justine Triet, kojoj je Zlatnu palmu predala holivudska glumačka diva Jane Fonda.



Iako je, prema mišljenju potpisnika ovih redaka, riječ o jednom od najboljih naslova prikazanih u konkurenciji, ipak je malo iznenađenje da je glavna nagrada pripala ovoj sudskoj drami sa snažnim elementima hičkokovskog psihološkog trilera. U fokusu priče je spisateljica (sjajno je tumači poznata njemačka glumica Sandra Hüller), optužena za ubojstvo supruga koji je nastradao u sumnjivim okolnostima, a dodatni mystery element filmu daje poprilično ambivalentan svršetak otvoren za različite interpretacije. Ovom nagradom Justine Triet postala je tek treća redateljica koja je osvojila Zlatnu palmu nakon Jane Campion za "Piano" 1993. godine (koju je osvojila ex aequo sa "Zbogom, moja konkubino" Chena Kaigea) te Julije Ducournau, koja je trijumfirala prije dvije godine s kontroverznom i osporavanom body horror dramom "Titane".

Emocionalno šokantna i (konceptualno) psihološki brutalna drama o holokaustu "Zona interesa" ("The Zone of Interest") Jonathana Glazera, koja je prema mnogima bila glavni favorit za Zlatnu palmu, osvojila je Grand Prix, po važnosti drugi kanski laureat. Britanskom su redatelju nagradu zajedno predali Quentin Tarantino i ikona američkog B-filma i legendarni holivudski producent Roger Corman.

- Bilo mi je drago što je imao priliku vidjeti film - izjavio je redatelj, odavši počast Martinu Amisu, prema čijoj je knjizi snimljen film, a koji je preminuo prošli tjedan.

Kultni finski filmaš Aki Kaurismäki zasluženo je osvojio Nagradu žirija za romantičnu humornu dramu "Otpalo lišće", jednim od najboljih ostvarenja u karijeri ovog atipičnog i unikatnog redatelja. Tran Anh Hùng, filmaš rođen u Vijetnamu, koji živi i radi u Francuskoj, proglašen je najboljim redateljem za svoj predivan film o ljubavi i gastronomiji, kostimiranu gurmansku dramu "The Pot-Au-Feu" (naslov je francuski naziv za kuhano jelo od mesa i povrća) s Juliette Binoche i Benoîtom Magimelom u glavnim ulogama.

Nagradu za najbolji scenarij pomalo je iznenađujuće osvojio Yujij Sakamoto za dramu "Čudovište", koju potpisuje proslavljeni japanski filmaš Hirokazu Kore-eda, koja kroz rašomonsku prizmu secira japanske društvene tabue kao što su (nametnuti) sram, povučenost i otvoreno izražavanje dubokih intimnih osjećaja. Najboljim je glumcem proglašen velikan japanskog glumišta Koji Yakusho za zanatski perfektno iznijansiranu ulogu u drami "Savršeni dani", koju potpisuje Wim Wenders. U jednom od najboljih Wendersovih filmova u čitavoj karijeri Yakusho tumači čistača javnih tokijskih zahoda koji užitak svakodnevnog života pronalazi u jednostavnim zadovoljstvima kao što su fotografiranje krošnji drveća analognim fotoaparatom, uzgajanjem biljaka i čitanjem klasične literature prije spavanja.

- Ovu nagradu posvećujem svim ženama koje se trude prebroditi poteškoće s kojima se susreću u životu i zadržati nadu - izjavila je Turkinja Merve Dizdar, preuzimajući nagradu za najbolju glumicu za upečatljiv nastup u vrlo dobrom filmu najpoznatijeg turskog filmaša Niruja Bilgea Ceylana "O suhim travama".

U konkurenciji 76. Cannesa prikazan je 21 naslov, a žiri, koji su činili Brie Larson, Paul Dano, Maryam Touzani, Denis Ménochet, Rungano Nyoni, Atiq Rahimi, Damián Szifron i Julia Ducournau, predsjedao je dvostruki osvajač Zlatne palme, švedski filmaš Ruben Östlund (“Kvadrat”, “Trougao tuge”).

Stjepan Hundić
Aki Kaurismäki zasluženo je osvojio Nagradu žirija za romantičnu humornu dramu “Otpalo lišće”

Najčitanije iz rubrike