Osijek
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Rebalansom je povećan proračun, pohvale za vrtiće
Objavljeno 27. svibnja, 2023.
Proračun sa 128,3 miljuna eura povećan na iznos od 141,9 milijuna eura

Većinom glasova vijećnici Gradskog vijeća Osijeka u petak su na sjednici usvojili reblans gradskog proračuna kojim se on sa 128,3 miljuna eura povećava na iznos od 141,9 milijuna eura. Očekivano, bila je to najvažnija odluka ove sjednice, koju je sa zadovoljstvom komentirao gradonačelnik Ivan Radić.



Ne dižu kredite


"Kao što cijelo vrijeme ističemo, pametno vodimo financije, racionalno upravljamo njima, tražimo alternativne izvore financiranja i to dovodi do toga da ove godine nismo podignuli ni jedan kratkoročni ni dugoročni kredit. Kredite koje smo naslijedili, refinancirali smo ih, te sada imamo rast od više od 13 milijune eura", istaknuo je Radić, koji je i predlagatelj izmjena gradskog proračuna. Zahvalio je svim vijećnicima, i onima koji su podržali, kao i onima protiv, što ne umanjuje činjenicu da grad ide u dobrom smjeru.

Dodatna pojašnjenja oko reblansa dao je i David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije.

"Gledano s prihodovne strane, akceptirali smo cjelokupni višak koji smo imali prethodnih godina, gotovo 11 milijuna eura, koji se sastojao od namjenskih i prihoda opće namjene. Naravno da smo sve te namjenske prihode, primjerice komunalnu naknadu, spomeničku rentu i slično, predvidjeli za namjenu za koje mogu biti utrošeni. S druge strane, prihod opće namjene, višak od 5,7 milijuna eura, u najvećoj mjeri odvajamo za praćenje kapitalnih investicija", pojasnio je Krmpotić. Objasnio je i rast subvencije za tvrtku Gradski prijevoz putnika, za 660 tisuća eura, rekavši kako su primarni razlog troškovi koje će GPP imati u drugom dijelu godine zbog supstitucije tramvajskog autobusnim prometom, koji je znatno skuplji.

Gradonačelnik Radić odgovorio je na cijeli set vijećničkih pitanja, no valja istaknuti kako je po pitanju brige oko dječjih vrtića dobio pohvale opozicije.

"Veliku brigu posvećujemo vrtićima, u odnosu na razdoblje prije nego što sam postao gradonačelnik pa do danas. Ulažemo oko tri miljuna eura više, ranije je bilo 500 djece, sada ih je tisuću. Ekvivalent tome je kao da smo izgradili četiri ili pet vrtića. U prethodnih 30 godina u gradu Osijeku izgradila su se samo dva vrtića, a uz ovo povećanje broja, uredit ćemo još pet vrtića, od kojih dva potpuno nova. Uz to, za energetsku obnovu prijavljujemo vrtiće koji nisu u zadovoljavajućem stanju, a o kojima se prethodnih godina nije vodila briga", pojasnio je Radić.

Jedno od vijećničkih pitanje bilo je ono o sredstvima kroz novi ciklus ITU mehanizma, u vezi s čim je Radić pojasnio kako je za iduće razdoblje Osijek od Ministarstva regionalnog razvoja dobio 55 milijuna eura. To je za deset milijuna kuna više nego ranije, a k tome je još deset članica manje.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana