Mozaik
HIMALAJA

Amerikanac osvojio trostruku krunu: Mt. Everest, Lhotse i Nuptse
Objavljeno 26. svibnja, 2023.
Slavni američki alpinist osvojio je "trostruku krunu", rijetko postignuće u regiji najviše svjetske planine, popevši se u jednoj sezoni na tri vrha - Mt. Everest, Lhotse i Nuptse. Garrett Madison u četvrtak se popeo na Lhotse, četvrti najviši vrh na svijetu (8516 m), dan nakon što se 13. put popeo na Mt. Everest (8849 m), objavio je Ishwari Paudel iz tvrtke Himalayan Guides, koja je pomogla 44-godišnjaku u njegovim pothvatima. Madison se 8. svibnja popeo na niži, ali tehnički zahtjevniji vrh Nuptse (7855 m).

- Jako je teško popeti se na sva tri vrha u jednoj sezoni, to je postiglo samo nekoliko planinara - rekao je Paudel. Dodao je da su Madisona na sva tri uspona pratila tri šerpe. "Ekstremno smo ponosni na tim i na ovaj golem uspjeh", napisao je Madison na stranici svoje tvrtke. Britanski penjač Kenton Cool, koji je "trostruku krunu" osvojio 2013., rekao je da je Madison "nepokolebljivi vođa ekspedicije" koji u tišini obavlja svoj posao. "Kad sam u jednoj sezoni postigao ono što je postalo poznato kao trostruka kruna, rekao sam da se to neće ponoviti idućih godina", rekao je Cool Reutersu.

- Sretan sam da je sad, deset godina poslije, Garrett taj koji je uspio napraviti isto. Bravo! - napisao je 49-godišnji Cool, koji je prošlog tjedna srušio rekord sa 17 uspona na Everest, najviše od inozemnih alpinista. Rekorder je Nepalac Kami Rita Sherpa, koji se na najviši vrh popeo 28 puta. H
Garrett se u jednoj sezoni popeo na tri vrha - Mt. Everest, Lhotse

i Nuptse

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike