Kultura
GODIŠNJA IZLOŽBA HRVATSKIH ARHITEKATA I ARHITEKTICA

Dodijeljene godišnje nagrade UHA-e
Objavljeno 26. svibnja, 2023.
Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2022. godini otvorena je u Zagrebu, a u okviru nje održana je svečana dodjela godišnjih nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata. Nagradu "Viktor Kovačić" za životno djelo Udruženja hrvatskih arhitekata dobio je Nikola Bašić, čija je bit rada, kako je rečeno u obrazloženju, odnos prema vlastitoj sredini i kulturi. On je primjer arhitekta koji na renesansni način pokriva sve uloge, od projektanta u uredu do profesora na fakultetu. Impresivna je, neshvatljivo velika količina izvanredno kvalitetnih, realiziranih djela, rečeno je. Bašić je zahvalio žiriju i kazao da je dobio sve nagrade do sada osim ove i da ga prožima zahvalnost kolegama na njoj. Nagradu je izrazio ribarskom metaforom "ajdemo ašumati".

- To je trenutak kad se ribari približavaju kraju i vade mreže da sumiraju svoj ulov. Ja sam na svom zahvalan! - kazao je.

Prijavljeno je bilo 67 radova, od kojih 58 ostvarenja i devet nakladničkih radova. Nagradu "Viktor Kovačić" za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2022. godinu dobio je Davor Bušnja za projekt ZK Općinskoga građanskog suda u Zagrebu. Najuspješnije ostvarenje u području stambene arhitekture za 2022. godinu, za koje se dodjeljuje nagradu "Drago Galić", dobio je Nikola Fabijanić za projekt Kuća na Pećini u Samoboru. Nagradu "Bernardo Bernardi" za najuspješnije ostvarenje u području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja dobio je Emil Jurcan za projekt rekonstrukcija rimskog kazališta u Puli.

Nagradu “Neven Šegvić” za publicistički, kritički, znanstvenoistraživački i teorijski rad u području arhitekture dobili su Ana Dana Beroš, Tamara Bjažić Klarin, Vedran Duplančić, Sabina Sabljić i Nikola Škarić za dokumentarni serijal Čovjek i prostor, koji je Zoom d.o.o. proizveo za HRT. H
VELIK BROJ SJAJNIH OSTVARENJA
Ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Tomislav Petrinec čestitao je nagrađenima i kazao da izložba pokazuje velik broj sjajnih ostvarenja. Ona svjedoče inovativan doprinos kulturi građenja, kazao je i izrazio nadu da će ostvarenja djelovati edukativno. Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet također je čestitao svim nominiranima i nagrađenima te kazao da je izložba kritičan pregled stanja hrvatske arhitekture, koja podiže njezin prosjek.

Možda ste propustili...

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike