Regija
RASPISAN JE NATJEČAJ

Sedam mjera za gradske potpore poljoprivrednicima
Objavljeno 26. svibnja, 2023.
Potpore za proizvođače paprike, pčelare, voćare, plasteničku i ekološku proizvodnju, početnike...
BELI MANASTIRCilj nam je, uz ostalo, podupirati i proizvodnju začinske paprike, budući da se ona pokazala kao prilično rentabilna proizvodnja. U dugoročnom je planu otvaranje pogona za proizvodnju začinske paprike, koji bi se naslonio na Kuću baranjskog kulena u belomanastirskom prigradskom naselju Branjin Vrh - rekao je u srpnju prošle godine prilikom potpisivanja ugovora za isplatu potpora poljoprivrednicima gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob.Natječaj za potpore poljoprivrednicima raspisan je i ove godine, a jedna od mjera odnosi se upravo na proizvodnju začinske paprike. Kako ističu u gradskoj upravi, nekoliko je uvjeta za dodjelu ove potpore. Osim što poljoprivredno gospodarstvo mora imati sjedište na gradskom području, korisnik mora biti upisan u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava i, naravno, baviti se ovom vrstom djelatnosti.

- Potpora se odobrava za ulaganja u uzgoj začinske paprike, odnosno za kupnju osnovnog, standardnog ili certificiranog sadnog materijala začinske paprike, kupnju opreme za sustave navodnjavanja te opreme za skladištenje, sušenje, mljevenje i pakiranje začinske paprike. Također, odnosi se i na provedbu analiza i certificiranja proizvedene začinske paprike - objašnjavaju, dodajući kako je maksimalna potpora po korisniku do 70 % od ukupne vrijednosti izvršenog ulaganja, najviše do 3981,68 eura godišnje.

Uz proizvođače paprike, iz gradskog će budžeta biti poticana plastenička proizvodnja cvijeća, povrća, voća, gljiva i ljekovitog bilja, potom proizvodnja meda, kao i biljna i stočarska ekološka te organska poljoprivredna proizvodnja. Sredstva su osigurana i početnicima u primarnim poljoprivrednim djelatnostima, za kontrolu plodnosti tla i za voćarsku proizvodnju.

- Svaka od spomenutih mjera ima određene uvjete. Svima je uvjet da je sjedište gospodarstva Beli Manastir ili njegova prigradska naselja te da ne duguju Gradu. Korisnicima će se, ovisno o mjeri, dodjeljivati između 40 i 90 posto od ukupnog ulaganja, od 600-injak do gotovo 4000 eura - poručuju iz gradske uprave. Rok za podnošenje zahtjeva za potpore počeo je objavom natječaja na oglasnoj ploči i mrežnim stranicama Grada Belog Manastira, a traje do iskorištenja sredstava - najkasnije do 30. studenoga ove godine.

Ivica Getto
Lani se nije javio nijedan proizvođač paprike
Prošle je godine ukupan iznos isplaćenih potpora bio nešto manji od 350.000 kuna, a ostvarilo ih je 30-ak OPG-ova s područja grada odnosno prigradskih naselja. Najveći broj potpora odnosio se na voćarsku proizvodnju, čime su u Gradu zadovoljni, jer je riječ o višegodišnjoj priči i širenju trajnih nasada. Ostali dio namijenjen je bio pčelarima, proizvođačima koji imaju staklenike za proizvodnju cvijeća, povrća, voća, gljiva i ljekovitog bilja te poljoprivrednicima početnicima. Najviše novca dobili su voćari i pčelari, a najmanje je bilo potpora za početnike. Na natječaj se lani nije javio nijedan proizvođač začinske paprike.

Možda ste propustili...

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo 200 riba teških skoro tonu

IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA VINKOVAČKIH PRVAŠIĆA

Crtali svoje viđenje šokačke tradicije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVA TRANŠA ZA PRODAJU

Grad Đakovo prodaje petnaestak nekretnina

2

JESTE LI SE SJETILI NA VRIJEME?

Stiže toplinski val, a instalateri klima-uređaja dijele odbijenice

3

BESPLATNE ULAZNICE ZA SVE OSNOVNOŠKOLCE

Na bazene u Belom od ovog četvrtka