Osijek
ZAVRŠENA UNIKOMOVA EDUKATIVNA KAMPANJA

Eco City LegOSi: Osijek će biti ljepši i zelenjeti se
Objavljeno 26. svibnja, 2023.
Pandžić: Cilj je da djeca u najranijoj dobi nauče o odvojenom prikupljanju otpada

Otpad nije smeće, razvrstajmo sve, naš Osijek bit će ljepši i zelenjeti se! - pjevala su u četvrtak djeca u Dječjem vrtiću Potočnica, u povodu obilježavanja završetka edukativne kampanje "Eco City LegOSi" tvrtke Unikom, koja se tijekom proteklih godinu dana provodila s ciljem podizanja svijesti građana o mjerama sprječavanja nastanka otpada, odvojenog skupljanja komunalnog otpada i njegove obrade, s posebnim naglaskom na najmlađe - djecu predškolske i osnovnoškolske dobi.



Tom prigodom direktor Unikoma Igor Pandžić izjavio je za medije kako je iznimno zadovoljan rezultatima kampanje, prije svega odazivom u školama i vrtićima.

- Ovom prilikom zahvaljujem Gradu Osijeku, koji nas je pratio, ali i svim ravnateljima osječkih osnovnih škola, ravnateljici Dječjeg vrtića Osijek, voditeljima svih dječjih vrtića kao i Fakultetu za odgojene i obrazovne znanosti Osijek koji je sudjelovao u provedbi kampanje. Bitno je naglasiti kako su djeca u školama i vrtićima dobro reagirala na naša predavanja koja su im bila zanimljiva i zabavna. To nam je i bio cilj, da kroz naše Eco City LegOSe: Mirka Papirka, Tetu Plastiku, Janka Organka, Zdenu Metalca i Teglicu Vedricu nauče sve o vrstama otpada koje odvojeno prikupljamo u domaćinstvima, pri čemu je važno naglasiti da smo jedan od rijetkih gradova koji je prešao 50 posto odvojeno prikupljenog otpada, što su standardi Europske unije - rekao je Pandžić.

Dodao je kako je kampanja vrijedna 60.000 eura, od čega je 40 posto tog iznosa financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te kako je prije dva tjedna lansirana aplikacija Moj Unikom, koja je već sada vrlo dobro prihvaćena.

- Već imamo oko 1000 korisnika, a tek smo počeli s promocijom, tako da očekujemo kako će do kraja godine aplikaciju prihvatiti bar trećina naših korisnika, koji se preko nje mogu upoznati sa svim pogodnostima koje nudi Unikom, ali i učiti sebe i djecu o selektiranju otpada, kako bi postotak odvojenog prikupljanja u sljedećim godinama bio još veći - rekao je Pandžić.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek Ana Mihaljević rekla je kako teme ekologije i održivog razvoja implementiraju u odgojno-obrazovni proces u vrtićima tijekom cijele pedagoške godine.

- Dobro znamo da ono što djeci usadimo u njihovoj najranijoj dobi, ona zadrže kao vrijednosti i navike tijekom cijeloga života. Važno nam je odgajati odgovorne građane, tako da smo se rado odazvali suradnji s tvrtkom Unikom i radionicama koje su pripremili u svim našim vrtićima, a koje su bile primjerene i zanimljive djeci te se nadamo kako ćemo nastaviti raditi u tom smjeru - rekla je Mihaljević.

Ina Zadro, studentica FOOZOS-a, rekla je kako im je suradnja s Unikomom bila od velike koristi zbog stjecanja iskustva koje će im dobro doći u budućem radu. S kolegicama je predstavila likove iz kampanje Eco City LegOSi, poput Teglice Verice, koja, kako nam je otkrila, pomaže djeci kako bi lakše shvatila što znači razvrstavati otpad, nakon čega su uz glazbenu pratnju s djecom zapjevale stihove s početka ovog teksta.

U razgovoru s djecom uvjerili smo se kako je kampanja "Eco City LegOSi" doista ispunila cilj. "Priroda treba ostati lijepa", rekla je Erika, "smeće razvrstavamo kako se planet Zemlja ne bi razbolio", dodao je Filip, a Leona je poručila kako otpad razvrstavamo u pripadajuće kante "zbog životinja, kisika, zraka i planeta Zemlje".

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike