Ekonomija
KAMPANJA PODIZANJA SVIJESTI O ASK-U

Pojava svinjske kuge snažno utječe na sektor uzgoja svinja u Europi
Objavljeno 26. svibnja, 2023.
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Ministarstvo poljoprivrede (MP) provode kampanju za podizanje svijesti o borbi protiv afričke svinjske kuge (ASK) u Hrvatskoj. Ta kampanja, naziva #StopASF, provodi se već četvrtu godinu zaredom u 18 europskih zemalja, a cilj joj je podići svijest o ASK-u među uzgajivačima svinja, lovcima i veterinarima kako bi se spriječilo širenje te zarazne bolesti. "Tijekom posljednjeg desetljeća afrička svinjska kuga imala je snažan utjecaj na sektor uzgoja svinja u Europi. Najnovije brojke pokazuju ohrabrujuće znakove da borba protiv širenja ovog virusa može imati učinka, no slika diljem Europe nije univerzalno pozitivna te stoga moramo i nadalje ostati oprezni", izjavio je Bernhard Url, izvršni direktor EFSA-e. Kampanja je usmjerena na sve držatelje svinja, u objektima unutar velikih sustava, kao i u malim obiteljskim objektima, na veterinare i lovce s ciljem podizanja svijesti o prepoznavanju, sprječavanju i prijavljivanju slučajeva sumnjivih na ASK u domaćih i divljih svinja. Nositelj kampanje u Hrvatskoj je HAPIH.

Doc. dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a, izjavila je: "Zabrinjavajuća prisutnost ASK-a u našem susjedstvu znatan je rizik za važan sektor našeg stočarstva, kao i populaciju divljih svinja i okoliš, prvenstveno zbog toga što bismo se u slučaju pojave ASK-a mogli suočiti s ozbiljnim socioekonomskim posljedicama. Pozivamo na oprez sve uzgajivače svinja, poljoprivrednike, lovce i veterinare te ih molimo da u slučaju opažanja nekih od znakova ASK-a kod domaćih ili divljih svinja to odmah prijave. Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je nagradu u visini od 13,27 eura svakoj fizičkoj osobi koja dojavi lokaciju uginule divlje svinje." Kampanja se nastavlja na nacionalnu kampanju podizanja svijesti o ASK, koju Ministarstvo poljoprivrede provodi od 2018.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je: "Tijekom kampanje educirano je više od 1500 lovaca, veterinara, veterinarskih inspektora i držatelja svinja. Ministarstvo izdvaja znatna financijska sredstva kako bi se unaprijedila biosigurnost na farmama svinja, pri čemu je 119 objekata iskoristilo nepovratna sredstva za postavljanje dvostrukih ograda u iznosu nešto većem od 200 tisuća eura. U posljednje četiri godine na ASK je pretraženo više od 47 tisuća uzoraka podrijetlom od domaćih i divljih svinja. Pojava ASK-a u Italiji, Mađarskoj i Srbiji znatan je rizik od prenošenja bolesti." Z.Rupčić
Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

Najčitanije iz rubrike