Kultura
MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Spomenik “Umirući vojnik” s restauracije se vraća u Osijek
Objavljeno 26. svibnja, 2023.
U petak, 26. svibnja, u 9 sati u Muzej likovnih umjetnosti stiže restaurirani spomenik palim vojnicima 78. Šokčevićeve pukovnije, kipara Roberta Frangeša Mihanovića. Podsjećamo kako je, na inicijativu ravnatelja Muzeja likovnih umjetnosti Eduarda Hudolina, a u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Gradom Osijekom, u listopadu 2022. demontiran iz Parka kralja Držislava i prevezen na restauraciju u Zagreb, u Ljevaonicu umjetnina ALU.

Spomenik poginulim vojnicima i časnicima 78. pješadijske domobranske pukovnije generala Josipa Šokčevića, poznat kao "Umirući vojnik", u Osijeku je postavljen 1898., u sadašnjem Perivoju kralja Tomislava. Nakon toga nekoliko je puta mijenjao mjesto, a 1945. je uklonjen. U Osijek je vraćen 1964. i postavljen u dvorište današnjeg Muzeja likovnih umjetnosti. Restauriran je 1991. za izložbu "Tisuću godina Hrvatske skulpture", a od 1996. nalazi se u Parku kralja Držislava. Spomenik je izliven u svijetloj nepatiniranoj bronci, a postavljen je na visoko kameno postolje. Skulptura je oblikovana u dinamičnoj kompoziciji koja prikazuje trenutak ranjavanja vojnika. Ovo djelo kipara Roberta Frangeša Mihanovića smatra se jednim od najvrjednijih javnih spomenika hrvatske moderne i prvom impresionističkom skulpturom u hrvatskoj umjetnosti.

- Likovno, to je Frangešov dosta rani rad, ali je rad u kojem on najavljuje dolazak moderne u Hrvatsku. Ta se skulptura ubraja u jednu od najvrjednijih javnih plastika u Hrvatskoj - kaže ravnatelj MLU-a, Eduard Hudolin.

Iako skulptura stiže u dvorište Muzeja likovnih umjetnosti, ono će joj biti samo trenutno mjesto, s obzirom na to da je predviđeno da se vrati na svoju prvobitnu poziciju - Perivoj kralja Tomislava. Radi se o jugozapadnom dijelu perivoja, gdje se danas, na mjestu kosturnice iz Drugog svjetskog rata, nalazi spomen-ploča uz koju se svake godine obilježava Dan oslobođenja Osijeka. Na tom je mjestu bio i spomenik žrtvama fašizma, miniran 1991. godine. Preporuka je to i UNESCO-a, pokušati skulpture vratiti na izvorne pozicije, jer su jednako vrijedne kao i skulpture. T.K.
Možda ste propustili...

ZATVOREN 16. FESTIVAL KAZALIŠNIH AKADEMIJA DIONIZ

Priznanja Akademiji iz Novog Sada i Dori Hasanec

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u