Mozaik
FILMSKI FESTIVAL U CANNESU

Hrvatski je film ”Lost Country" dobio ovacije
Objavljeno 25. svibnja, 2023.
Svjetsku će premijeru tamo imati i hrvatski kratkometražni film “Prava istina priče o šori”

Drugi dugometražni igrani film redatelja Vladimira Perišića "Lost Country" dobio je ovacije na svjetskoj premijeri u sklopu Tjedna kritike 76. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.



Koproducentica filma Ankica Jurić Tilić iz Kinorame rekla je da za nju uvijek prvo gledanje s publikom ima posebnu važnost jer oni koji žive s filmom cijeli niz godina ne mogu biti objektivni oko toga kako će djelovati na publiku. Za iskustvo s premijere kaže da je bilo prekrasno, dobili su snažan i uporan pljesak, uz suze, puno emocija i divan prijem publike. Uz nju hrvatsku ekipu u Cannesu predstavljali su glumci Marija Škaričić i Duško Valentić.

Radnja filma smještena je u Srbiju 1996., u vrijeme studentskih prosvjeda protiv Slobodana Miloševića, koji za 15-godišnjeg Stefana imaju posebnu težinu, jer se mora suprotstaviti vlastitoj majci, glasnogovornici korumpirane vlade protiv koje se bore njegovi prijatelji. Glavne uloge imaju Jovan Ginić i Jasna Đuričić, a zapažene Miodrag Jovanović, Lazar Kocić, Pavle Čemerikić, Duško Valentić, Helena Buljan, Ana Simeunović, Boris Isaković i Marija Škaričić. Scenarij redatelj potpisuje uz Alice Winocou, s kojom je surađivao i na svom prvom dugometražnom igranom uratku "Obični ljudi", koji je također svjetsku premijeru imao na Tjednu kritike u Cannesu, 2009.

Svjetsku će premijeru tamo imati i hrvatski kratkometražni igrani film "Prava istina priče o šori" redateljice i scenaristice Andree Slaviček i producentice Katarine Prpić (Antitalent). Film je sniman u francusko-srpskoj produkciji, te luksemburškoj i hrvatskoj koprodukciji, uz ARTE France Cinéma i Cosmodigital. Nastao je uz podršku Filmskog centra Srbije, ARTE France Cinéma, CNC, Luksemburškog filmskog fonda i HAVC-a. Riječ je o filmu o tinejdžerici Leni koja, katkad smetena školskim peripetijama, zaraznim pjesmama i misterioznim plavim autom, priča pravu istinu o velikoj šori, ali pritom naslućujemo da postoji nešto što nam ne želi reći. Glavnu ulogu u filmu nosi Vida Tunguz

Tjedan kritike paralelni je program Filmskog festivala u Cannesu, pokrenut 1962. Tradicionalno predstavlja 10 dugometražnih i 10 kratkometražnih naslova iz cijeloga svijeta. Cilj programa je otkrivati nove talente, a imena poput Bernarda Bertoluccija, Alejandra Gonzáleza Iñárittua i Gaspara Noéa upravo su na Tjednu kritike imala svoje velike "uzlete".

Tanja Kvorka
PRODUCENTICE MEĐU NAJBOLJIMA
U Cannesu će u platformi Producers on the Move sudjelovati producentica Miljenka Čogelja (Pipser). Organizacija European Film Promotiona svake godine odabire 20 producenata na temelju njihovih radova i međunarodnih koprodukcija. Čogelja se među odabranima za sudjelovanje u programu našla zahvaljujući uspješnom producentskom opusu te radu na višestruko nagrađivanim filmovima “Sigurno mjesto” Jurja Lerotića i “Dnevnik Diane Budisavljević” Dane Budisavljević. Hrvatska producentica Marta Eva Mećava (Eclectica) sudjelovat će na novoj platformi New Producers Room koja se odvija u sklopu jednotjednog programa Short Film Corner/Rendez-vous Industry namijenjenog profesionalcima koji se bave kratkometražnim filmovima.

Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

Najčitanije iz rubrike