Svijet
UPAD "LEGIJE RUSKE SLOBODE" U BELGOROD

Rusija tvrdi da su borce koji su ušli iz Ukrajine likvidirali i rat nastavljaju
Objavljeno 24. svibnja, 2023.

Rusija tvrdi da je "uništila" skupinu koja je u ponedjeljak napala rusku oblast Bjelgorod iz Ukrajine, što je najveći upad na ruski teritorij od početka rata. "U protuterorističkoj operaciji, uz pomoć zračnih snaga i topništva te djelovanja postrojba za zaštitu granice Zapadnog vojnog okruga, nacionalističke (ukrajinske) formacije su zaustavljene i uništene", stoji u priopćenju ruskog ministarstva obrane. "Preostali nacionalisti potisnuti su na ukrajinski teritorij, gdje su nastavljeni zračni udari sve do njihove potpune likvidacije", dodaju, tvrdeći da je ubijeno "više od 70 ukrajinskih terorista". Po običaju, nisu naveli broj svojih žrtava ni prouzročenu štetu.



Rusija optužuje Ukrajinu da stoji iza napada, što Kijev niječe, rekavši da su ga izveli ruski borci koji se protive predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu. Odgovornost za napad je preuzela skupina koja se predstavlja kao "Legija ruske slobode", u kojoj su borci koji se bore na ukrajinskoj strani, a i ranije je tvrdila da stoji iza sličnih napada na tom području. U operaciji je sudjelovala i jedna slična skupina - "Ruski dragovoljački korpus". Kremlj je to predstavio kao dokaz potrebe nastavka rata. "To još jednom potvrđuje da ukrajinski borci nastavljaju svoju aktivnost protiv naše države, pa je potrebno rusko djelovanje.Ti napori će se nastaviti, kao i specijalna vojna operacija kako bi se spriječili takvi prodori", rekao je glasnogovornik Dmitrij Peskov, prenosi Interfax. Lokalne vlasti kažu da je ubijeno najmanje osmero civila, a devet sela evakuirano, javlja dpa. Napad je stvorio "veliku zabrinutost", kaže Peskov, dodavši da Putin ipak neće sazvati sjednicu Nacionalnog sigurnosnog vijeća.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij posjetio je marince na istočnom bojištu kako bi im zahvalio na njihovoj ulozi u obrani zemlje. Videosnimke na društvenim mrežama prikazuju Zelenskija u vojnoj odjeći kako daje nagrade desecima vojnika i vojnikinja pomorskog pješaštva na Dan ukrajinskih marinaca. Ukrajinska vojska izvijestila je da su njezine snage odbile više neprijateljskih napada na grad Marjinku, u Donjeckoj regiji, gdje su se vodile žestoke borbe. H/I.B.
Najčitanije iz rubrike