Regija
UOSIT “VRETENAC”

Obilježili su Dan osoba s intelektualnim teškoćama
Objavljeno 23. svibnja, 2023.
SLATINA



Slatinska Udruga Vretenac brojnim aktivnosti obilježila je Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama, koji se obilježava od 2017. godine radi senzibiliziranja javnosti na prava i mogućnosti osoba s intelektualnim teškoćama, ali i kako bi se pokazalo da su i oni ravnopravni članovi zajednice u kojoj žive.

Prva aktivnost bili su 1. inkluzivni sportski susreti u sklopu projekta Pokreni promjenu II, na igralištu Osnovne škole Eugena Kumičića pod vodstvom učitelja Tomislave Medvedović i Borivoja Kocića te edukacijskih rehabilitatorica Patricije Karaman, Ivane Sabolić i Anje Majdenić. Osim promicanja inkluzivnog društva i poticanja suradnje i prijateljstva između svih učenika bez obzira na njihove razlike, sportski susreti ove vrste mogu smanjiti stigmatizaciju i diskriminaciju učenika s poteškoćama u razvoju te poboljšati svijest i razumijevanje drugih učenika o njihovim potrebama i izazovima.

– Na sam dan obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama sudjelovali smo na radionici u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina pod nazivom "Prava osoba s invaliditetom", koju je održala ravnateljica knjižnice Neda Mađarac, a pridružile su se i slatinske patronažne sestre. U sklopu ove aktivnosti bavili smo se pitanjem prava za osobe s invaliditetom, a radionica se sastojala od pisanja i razgovora o ljudskim pravima. A kako bismo ostali aktivni i razmišljali o našem zdravlju, pod vodstvom licencirane relax kids trenerice Melite Schmitz sudjelovali smo na radionici Just Relax, prilagođenoj osobama s poteškoćama u razvoju – kaže predsjednica Udruge Vretenac Patricija Karaman.

Najzanimljivija bila je Večer s volonterima u sklopu aktivnosti Hrvatska volontira, na kojoj su članovi udruge pripremanjem sladolednih kupova birali razne okuse sladoleda, voća i preljeva i tako izrazili svoju kreativnost. Drugi dio večeri bile su karaoke u parovima, koje su činili članovi Udruge i volonteri.

– Bez obzira na to je li netko bio izvrstan pjevač ili samo uživao u trenutku, svi su se osjećali prihvaćeno i podržano. Ova aktivnost omogućila je svima da se izraze na svoj način, bez osuđivanja ili pritiska. "Vretenci" i volonteri ovim druženjem doživjeli su još jedan poseban zajednički trenutak, u kojem su mogli biti autentični, dijeliti smijeh i ostvariti vrijedne veze. Ovakve aktivnosti ne samo da pružaju radost i zabavu već promiču inkluziju i prihvaćanje među svima nama! – opisala je večer s volonterima predsjednika Karaman. P.Ž.
Možda ste propustili...

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

Najčitanije iz rubrike