Novosti
ANALIZA POREZNE UPRAVE

Sniženje PDV-a nije rezultiralo i nižim cijenama
Objavljeno 24. svibnja, 2023.
Nisu snižene cijene u visini snižene stope PDV-a, nego je to iskorišteno za podizanje marže

Nakon što je lani u proljeće proširena primjena snižene stope poreza na dodanu vrijednost (PDV), Porezna uprava utvrdila je kako porezni obveznici nisu snizili cijene svojih proizvoda u visini snižene stope PDV-a, nego su to iskoristili za podizanje marže ili troškova poslovanja, a već krajem tog mjeseca došlo je do novog porasta cijena, navode u analizi.



Iz Porezne uprave (PU) podsjećaju da je u sklopu paketa mjera za ublažavanje rasta cijena energenata izmijenjen Zakon o PDV-u. Tako je od 1. travnja 2022. proširena primjena snižene stope tog poreza, i to od 5 % na niz prehrambenih proizvoda i njihovu isporuku, ulaznice za koncerte, sportske i kulturne događaje, a od 13 % na prirodni plin i grijanje iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku te menstrualne potrepštine. Cilj je bio stvoriti prostor za sniženje cijena i smanjiti utjecaj poskupljenja energenata na standard građana. Procjenjuju da je to smanjilo prihod državnog proračuna od PDV-a za 2,1 milijardu kuna godišnje, tj. za 279 milijuna eura. Kako se Ministarstvo financija obvezalo provesti naknadnu procjenu učinka, krajem siječnja ove godine Porezna uprava zatražila je od 33.939 poduzetnika s glavnom ili sporednom djelatnosti - trgovina na veliko i malo te popravak motornih vozila i motocikala, izvješće o kretanju cijena proizvoda kojima je snižen PDV-a. Podatke ih je dostavilo 29.940, a PU je analizom utvrdio da nisu snizili cijene u iznosu nižeg PDV-a, nego podignuli marže ili troškove poslovanja. Od ukupnog broja trgovaca i ostalih koji su dostavili podatke čak ih se 27.757 izjasnilo da ne prodaje te proizvode.

Od preostalih 33,21 % (725) ističe da su snizili prodajne cijene u iznosu sniženog PDV-a, 34,04 % (743) da su zadržali postojeće cijene i 32,75 % (715) da su utvrđivali cijene ovisno o pojedinim proizvodima. Porezna uprava kaže kako analiza pokazuje da oni koji su snizili cijene to nisu učinili u postotku sniženog PDV-a. Naime, cijene proizvoda za koje je PDV snižen sa 13 % na 5 % trebale su biti niže oko 7 %, a menstrualne potrepštine, za koje je snižen sa 25 % na 13 %, za oko 10 %. Analiza pokazuje da su, primjerice, cijene mensturalnih potrepština lani 1. travnja snižene za 9,04 % (blizu realnog), žive ribe za 6,47 %, svježe ili rashlađeno povrće 6,82 %, svježe ili rashlađeno svinjsko meso prosječno 4,11 %, svježe ili raslađene kobasice za 2,49 % itd. Osim što su cijene tada uglavnom zadržane ili podignute, već 30. travnja došlo je do novog blažeg rasta cijena. Stoga u Poreznoj upravi zaključuju kako je vidljivo da se širenjem primjene snižene stope PDV-a ne mogu osigurati željeni efekti sniženja cijena.

Igor Bošnjak
UDRUGE TRAŽE 5 POSTO PDV-a NA SVU HRANU
Udruga Glas poduzetnika (UGP), udruge hrvatskih malih mljekara, proizvođača paškog sira i Grupacija mesnih industrija smatraju da je PDV na prehrambene proizvode previsok te traže jedinstvenu stopu od 5 %. Visoke stope PDV-a na hranu nepovoljno utječu na poslovanje brojnih proizvođača mliječne i mesne industrije (snižavanje PDV-a nije obuhvatilo sirne namaze, mesne prerađevine, zamrznuto meso, ribu...) te znatno ugrožavaju njihovu konkurentnost, ističu. "Imamo daleko najviši PDV na hranu u EU-u", kaže predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas.