Ekonomija
IZAZOVI: EU STANDARDI SVE SU RIGOROZNIJI

Hrvatska prehrambena industrija izložena je snažnoj konkurenciji
Objavljeno 24. svibnja, 2023.
Na poslovanje prehrambene industrije odrazile su se i krize na globalnim tržištima

EU standardi sve su rigorozniji, a prilagodbe i nove investicije bit će nužne zbog vrlo ambicioznog Zelenog plana i Strategije od polja do stola, koji donose nova pravila oko sigurnosti hrane, marketinških standarda i uređenja tržišta, zdravlja i dobrobiti životinja, biljnog zdravstva, a posebno zaštite okoliša pri čemu će za prehrambenu industriju poseban izazov biti prilagodba ambalaže.



Istaknuo je to Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) z poljoprivredu i turizam, na otvaranju 16. konferencije o sigurnosti i kvaliteti hrane, koja se u organizaciji Sektora za poljoprivredu HGK-a i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zdravstva i Državnog inspektorata nedavno održavala u Opatiji.

S konferencije je tada poručeno da Hrvatska ima najviše standarde sigurnosti hrane, ali i da je hrvatska prehrambena industrija, osim što je izložena snažnoj konkurenciji i drastičnom rastu inputa, posebice energije, pred brojnim izazovima.

Potrebne inovacije


Ministarstvo poljoprivrede aktivno je u području sigurnosti i kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te je samo godinu dana nakon što je Europska unija (EU) usvojila novi pristup sigurnosti hrane, isto učinila i Hrvatska Zakonom o hrani. Dvije godine poslije sve subjekte u poslovanju s hranom objedinio je i na jednom mjestuo okupio HGK, na platformi Konferencije o sigurnosti i kvaliteti hrane, koja je znatno pridonijela podizanju svijesti upravljanja rizicima u prehrambenom lancu. Ozbiljni incidenti povezani s prijevarama u sustavu sigurnosti hrane signalizirali su potrebu za poduzimanjem dodatnih mjera i aktivnosti.

"Kao nikada do sada, promišljamo i djelujemo s ciljem proizvodnje sigurne i kvalitetne hrane. Danas se ponosimo našom prehrambenom industrijom, perjanicom gospodarstva te posebno ističemo zaštitu četrdeset i dva poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran na razini cijele Unije. S ciljem još jačeg isticanja i pozicioniranja domaćih kvalitetnih proizvoda uspostavljen je dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete Dokazana kvaliteta. Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi koji nose taj znak potrošaču jamče da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti", kazao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić.

Među četrdeset i dva hrvatska poljoprivredno-prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u EU-u ubraja se, podsjetimo, i Slavonski med ZOI, Zagorski bagremov med ZOI i Goranski medun ZOI, a u postupku zaštite na EU razini je Dalmatinski med ZOI i Istarski med/Istrski med ZOI.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić izjavio je da su sve zahtjevnije rastuće tržište te potreba za stalnim inovacijama i unaprjeđenjem proizvoda samo neki od izazova s kojima se svakodnevno u postupku proizvodnje, distribucije i posluživanja hrane susreću subjekti u poslovanju s hranom. Istovremeno, navedeno je izazov i inspekcijskim tijelima, koja trebaju prilagoditi način rada i sustav kontrole promjenama na tom izuzetno dinamičnom i propulzivnom tržištu.

"Naša zadaća je prepoznati opasnost i rizik te donijeti odluku o poduzimaju svih aktivnosti, uključujući i odluku o proglašenju krize, kako bi se učinkovito i brzo djelovalo s ciljem zaštite zdravlja ljudi", rekao je Mikulić.

Globalne krize


Krize na globalnim tržištima, izazvane pandemijom i ratom u Ukrajini, odrazile su se i na poslovanje prehrambene industrije. S druge strane, sve snažnija konkurencija, kao i preferencije modernih potrošača, dodatni su izazovi za domaće proizvođače.

"Rast ulaznih troškova, poremećaji u opskrbnim lancima, nedostatak radne snage, ali i nedostatna proizvodnja lokalne sirovine glavni su izazovi domaće prehrambene industrije. Istovremeno, promjene u ponašanju potrošača, koji zbog gospodarske nesigurnosti kupuju manje te traže još bolji omjer cijene i kvalitete, pridonose složenosti uvjeta u kojima danas posluju proizvođači hrane", rekao je Goran Nidogon, zamjenik predsjednice Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK-a i direktor Kvalitete Dukata, te je dodao da je zadaća svih osigurati prosperitetnu budućnost domaće prehrambene industrije postavljajući najviše standarde kvalitete i sigurnosti hrane te istovremeno voditi brigu o željama i potrebama potrošača.

Ines Bertinovec, direktorica razvoja PIK-a Vrbovec, naglasila je da tvrtka kontinuirano prati trendove i potrošačima uvijek nudi proizvode kojima odgovaraju na njihove potrebe te da upravo na taj način potvrđuju poziciju lidera s aspekta inovacija.

"Konferencija poput ove iznimno je važna jer svi na jednom mjestu možemo razmijeniti svoja iskustva i raspraviti aktualne teme o osiguranju kvalitete i sigurnosti hrane", zaključila je Bertinovec.



Ovdje valja još napomenuti da je, na temelju Strategije od polja do stola, Europska komisija predložila reviziju postojećih tržišnih standarda za niz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a predložena revizija trebala bi potrošačima olakšati odabir zdravije hrane na temelju pouzdanih informacija. Te izmjene donose i nova pravila o označavanju meda.

Zdenka Rupčić
Nova pravila o označavanju proizvoda
Gotovo istodobno održana je i konferencija “Nova pravila o označavanju meda i drugih proizvoda – interes hrvatskih proizvođača i potrošača”. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kazala: “Drago nam je što će se napokon harmonizirati zakonodavstvo na EU razini, kako zbog zaštite potrošača tako i zbog zaštite domaćeg pčelarskog sektora, te ćemo aktivno sudjelovati u raspravama predloženih izmjena na EU razini i zauzimati se za najbolja rješenja. Podršku sektoru nastavljamo i u novom programskom razdoblju, koje donosi 60-postotno povećanje omotnice za pčelarstvo. Zadovoljstvo mi je reći kako imamo najavu da će uskoro biti podnesen zahtjev za med u okviru sustava Dokazana kvaliteta.”

Najčitanije iz rubrike