Osijek
DRŽAVNA SMOTRA BIOSIGURNOST-BIOZAŠTITA

Giti i Alegri nagrada za ponajbolji projekt
Objavljeno 24. svibnja, 2023.
Ove je godine grad Omiš bio domaćin 3. Državnog natjecanja Biosigurnosti i biozaštite, a Osijek i Osječko-baranjsku županiju predstavljale su Gita Jobst i Alegra Gantner Kuterovac, učenice 6. razreda OŠ Antuna Mihanovića, te osvojile nagradu za najbolji projekt.



- Tema našeg istraživačkog rada bila je "Vodom i sapunom protiv prijetećih mikroorganizama". Cilj je istraživanja bio utvrditi prisutnost mikroorganizama na rukama prije i poslije pranja te utvrditi postoji li razlika u brojnosti mikroorganizama na rukama koje smo na različite načine oprali - objašnjava njihova mentorica, učiteljica Vesna Lerinc.



Učenice Gita i Alegra nagrađene su za najbolji projekt u kategoriji 5. i 6. razreda. Radom na ovom istraživačkom projektu zaključile su da neke naše odluke koje donosimo utječu ne samo na nas nego i na druge ljude. Uvidjele su kako se velik broj različitih mikroorganizama nalazi na našim rukama i kako je pranje ruku mlakom vodom i sapunom jednostavna i učinkovita mjera sprječavanja širenja zaraznih bolesti. Da bi došle do ovih zaključaka, učenice su uzimale uzorke mikroorganizam s ruku i uzgajale ih na hranjivim podlogama te pratile njihov rast i razvoj tijekom deset dana, dodaje mentorica Lerinc.



Nositelji projekta Biosigurnost i biozaštita su Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu, a cilj je projekta popularizacija znanosti te razvijanje interesa za znastvena istraživanja, osobito u STEM području kroz istraživački rad učenika, praktičan rad te komunikaciju i susrete s istaknutim znanstvenicima.



Projekt promovira vrijednosti zdravlja, solidarnosti, empatije, odgovornog ponašanja i zaštite okoliša te razvijanje suradničkog odnosa između učenika. Uz OŠ Anutna Mihanovića Osijek i Osječko-baranjsku županiju u Omišu je predstavljala i OŠ "Vijenac".

V. Latinović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike