Osijek
GODIŠNJICA ROĐENJA OCA DOMOVINE

Ante Starčević je uz rame Franji Tuđmanu
Objavljeno 23. svibnja, 2023.

U povodu 200. godišnjice rođenja Oca Domovine, dr. Ante Starčevića, župan Ivan Anušić i zamjenici župana Mato Lukić i Josip Miletić položili su cvijeće kod spomenika na središnjem gradskom trgu, koji nosi upravo njegovo ime.

"Velika je obljetnica jednog od najvažnijih političara i osoba u povijesti hrvatskog naroda i hrvatske države. Radi se o čovjeku kojega nazivamo Ocem Domovine i koji je prije više od jednog stoljeća govorio o budućnosti Hrvatske, kako je trebamo voditi, promišljati o njoj i kako zaštititi hrvatske interese i buduću hrvatsku državu. Njegove su riječi zauvijek istinite, rečene u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Starčević je bio književnik, publicist, političar, čovjek koji je ostavio trag i može biti rame uz rame drugom velikanu, a to je dr. Franjo Tuđman", rekao je župan Anušić.

Cvijeće je položio i Tihomir Florijančić, predsjednik Gradskog vijeća.

“Starčević je imao geslo ‘Bog i Hrvati’ i politički je obilježio drugu polovinu 19. stoljeća, zajedno s još jednim velikanom i stranačkim čelnikom u to doba, a to je naš Osječanin Josip Juraj Strossmayer, koji je imamo svoje geslo ‘Sve za vjeru i domovinu’, pa i tu vidim poveznicu među njima. Grad Osijek adekvatno se odužio Ocu Domovine imenovanjem glavnog trga njegovim imenom”, kazao je Florijančić. D. Kuštro

Najčitanije iz rubrike