Novosti
VRHUNAC VODENOG VALA KOD OSIJEKA

Visoka Drava kreira iluzije
Objavljeno 23. svibnja, 2023.
Rijeka je Osječanima ponovno nudila predivne prizore i “hod po površini vode”

Drava kod Osijeka u ponedjeljak poslijepodne premašila je vodostaj od 360 centimetara. Najviši je to vodostaj u posljednjih tjedan dana. Dan prije razina dravske vode bila je iznad 350 centimetara i visina je to kada kada se proglašavaju redovite mjere obrane od poplave.



No, kao što su prognozirale stručne službe Vodnogospodarske ispostave za donju Dravu i Dunav, ovo bi trebao biti vrhunac vodenog vala jer se u gornjem slijevu bilježi opadanje Drave. Razlog kojeg centimetra više nego što je prvotno najavljivano jest to što je Drava u svome gornjem toku prihvatila još nešto voda, u nju izlivenih iz tamošnjih akumulacija, kako bi se rasteretili manji vodotoci koji su ugrožavali naselja i poljoprivredna zemljišta.

No visok vodostaj bio je prilika da Osječani, još jednom, uživaju u suživotu sa svojom rijekom, pa su mnogi pohrlili mobitelima i fotoaparatima zabilježiti prizore Drave, a društvene mreže pune su dojmljivih ambijentalnih fotografija pješaka i rijeke koja samo što se nije prelila. Primjerice, zanimljivo je bilo na novom lukobranu dionice promenade sa zimskom lukom (novom) u staroj luci Tranzit, koja, istina, još nije službeno ni otvorena, ali je privukla građane. Lukobran kao kakav hrbat koji se tek za centimetar ili dva izdiže iznad rijeke omogućio je stvaranje iluzije da hodate po površini vode. I na drugoj, lijevoj obali Drave, prema Zoološkom vrtu Drava i šetalište gotovo su se poravnali. Iako je vrhunac vodenog vala na Dravi prošao, Dunav još bilježi lagani porast. Dobra je informacija kako su ukinute izvanredne mjere obrane od polave za donji dio Karašice. Prošlog tjedna jedino izlijevanje na području Osječko-baransjke županije zabilježeno je na Vučici, rječici koja se ulijeva u Karašicu, kod Marjanaca, gdje su na snazi bile izvanredne mjere obrane od poplave. I na većini manjih vodotoka situacija je pod kontrolom, a vodostaji su u opadanju. Iz Stožera civilne zaštite Oječko-baranjske županije u ponedjeljak su izvijestili kako očekuju smirivanje situacije na cijelom području, no dodaju kako se i dalje s najvećim mjerama opreza prati stanje vodostaja, jer su najavljene nove padaline. Nakon prošlotjedne sjednice Stožera civilne zaštite, a potom i obilaska najkritičnijih točaka Mato Lukić, načelnik županijskog stožera CZ-a izvijestio je da su operativne snage spremne, raspolaže se s dovoljno vreća pijeska, isušivača i pumpi. Kada se radi o ljudstvu, u prvih sat vremena 100 pripadnika županijske Vatrogasne zajednice može izići na intervenciju u slučaju potrebe.

Kada je riječ o drugim dijelovima zemlje, nakon rijeke Une i Kupa je na petrinjskom i sisačkom području u većem opadanju, pa se procjenjuje da je opasnost od novih poplava zasad prošla.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament