Autoglas
VOZAČI, OPREZ

Vožnja tunelom razlikuje se od one na otvorenome
Objavljeno 23. svibnja, 2023.
Apelira se na vozače da prilikom ulaska u tunel prilagode brzinu sukladno prometnim znakovima

HAC je, u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom mora prometa i infrastrukture te Fakultetom prometnih znanosti pokrenuo edukativnu kampanju za vozače pod nazivom "Kroz tunele sigurno i ugodno". U povodu prometnih nesreća u tunelima na A1, koje su se dogodile prošlog tjedna, Hrvatske autoceste (HAC) upozorile su vozače da se vožnja kroz tunel razlikuje od vožnje na otvorenoj cesti pozvavši ih da uvijek obrate pozornost na svjetlosnu promjenjivu signalizaciju. To je bitno zato što ta signalizacija ukazuje na određena ograničenja u tunelu, opasnost ispred, zatvorenu pojedinu traku i slično, podsjeća HAC.



Stoga je HAC, u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom mora prometa i infrastrukture te Fakultetom prometnih znanosti, pokrenuo edukativnu kampanju "Kroz tunele sigurno i ugodno". Cilj kampanje je educirati i osvještavati vozače o ponašanju u vožnji kroz tunele, a osobito o nekim specifičnim situacijama, a HAC je izdao i letak u kojem korisnike upozorava koji su momenti u vožnji tunelom najvažniji te kako reagirati nađu li se u takvoj situaciji.

Vožnja kroz tunel razlikuje se od vožnje na otvorenoj cesti. Pojedini vozači osjećaju nelagodu tijekom vožnje kroz tunel. Iako je ova nelagoda razumljiva, strahovi i brige su neutemeljeni. "Potrebna je veća pozornost vozača jer uz svu tehničku opremljenost tunela vozač svojim odgovornim ponašanjem i znanjem može utjecati na osobni osjećaj sigurnosti tijekom vožnje kroz tunel", dodaju.

Letak građani mogu pronaći na mrežnoj stranici HAC-a koji upravlja s 44 tunela, ukupne duljine 41,4 kilometra.

Mato PAVLIČEVIĆ