Osijek
VINSKA EDUKACIJA U SURADNJI S PRESTIŽNOM ŠKOLOM

Predavači iz Bordeauxa vode devetodnevnu vinsku edukaciju
Objavljeno 23. svibnja, 2023.
Ciljana su skupina programa nastavnici, mentori i regionalni vinski sommelieri

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, u sklopu projekta VirtuOs, sa školama partnerima organizira devetodnevnu vinsku edukaciju koju vode predavači s prestižne škole Cafa Wine School iz Bordeauxa (Francuska).



- Nakon uspješne edukacije naših kolega nastavnika i mentora u Bordeauxu, gdje su stekli nova znanja, odlučili smo taj program ponuditi u Osijeku. Interes je bio velik, a odabranu skupinu čini 20 polaznika. Svi znamo koliko su Francuzi ponosni na svoja vina, a svoje znanje prezentiraju na ovim radionicama. Naša škola prati suvremene vinske trendove, a cilj nam je nova znanja i vještine prenijeti i našim učenicima - rekao je dr.sc. Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole.

Da Cafa Wine School iz Bordeauxa prvi put gostuje u Hrvatskoj, potvrdio je Franck Chaussé, eminentni stručnjak iz područja enologije i sommelierstva, iz Cafa Wine School akademije, gdje radi dugi niz godina kao predavač za zanimanje vinski savjetnik - sommelier.

- Edukaciju smo osmislili kroz radionice koje smo naslovili Vino i vinogradarstvo, Proizvodnja i odležavanje vina, Kako kušati vino, Francuska vs. hrvatska vina, Sljubljivanje vina i hrane, Tržište i distribucija vina. Ciljana su skupina nastavnici posluživanja, mentori kod poslodavaca i regionalni vinski sommelieri - objasnio je Chaussé.

Njegov kolega Thomas Portier, direktor Cafa Formations, dodao je da je iznimno važno učiti o vinima te naglasio: "Ako radite u vinskoj industriji, tada mnogo putujete, razmjenjujete iskustva i učite. Primjerice, u Bordeauxu imamo mnogo vrsta vina, a najpoznatija su crvena vina napravljena od sorti merlot i cabernet sauvignon. Naša su vina stekla ugled zahvaljujući stoljetnom iskustvu i uvjetima u regiji u kojoj se grožđe uzgaja".

Važnost ove edukacije istaknula je i Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Osječko-baranjske županije: "Generacije učenika učit će od nastavnika koji će proći ovu edukaciju i naučiti nešto novo. Uz to, Osječko-baranjska županija sve se više pozicionira kao vinska regija na hrvatskoj, ali i svjetskoj vinskoj karti".

Tatjana Turalija, pročelnica Upravog odjela za kontinentalni turizam, naglasila je kako Osječko-baranjska županija iz svog proračuna financira brojne mjere, poticaje, ulaže u marketinšku vidljivost i turizam, a veći broj dolazaka gostiju zahtijeva i bolju ugostiteljsku ponudu, ali i vještine i kompetencije koje su šlag na torti vinskog turizma. Jer vino i hrana treći su motiv dolaska gostiju.

Radionice se održavaju u Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek i na poligonu Trnava, Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo.

Tijekom predavanja gostima iz Francuske asistiraju nastavnici Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka i mentori kod poslodavaca, koji su boravili deset tjedana na specijaliziranom školovanju u Cafa Wine School u Bordeauxu 2021. godine.

Vesna Latinović
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike