Mozaik
HARRISON FORD U CANNESU

Želio sam zaokružiti priču o Indiani Jonesu
Objavljeno 23. svibnja, 2023.
Stvarno sam sretan u svojim godinama. Na kraju krajeva, mogao bih biti mrtav, a još uvijek radim, rekao je Ford

Prošle je godine iznenađenje doživio Tom Cruise, a ove je bio red na još veću holivudsku legendu, naime, Harrison Ford dobio je (nenajavljenu) počasnu Zlatnu palmu za životno djelo na 76. filmskom festivalu u Cannesu.



Duboko dirnut


- Kažu da prije smrti vidiš kako ti život bljesne pred očima, a ja sam upravo vidio svoj život kako mi bljesne pred očima - izjavila je američka glumačka ikona, nakon što je na velikom ekranu Grand Theatre Lumiere dvorane pogledao kolaž uloga iz svoje prebogate karijere koja uključuje neke od najomiljenijih američkih filmova kao što su originalna trilogija "Ratovi zvijezda" i franšiza "Indiana Jones", "Blade Runner", "Svjedok", "Bjegunac" i "Zaposlena djevojka".

- Toplina i osjećaj zajedništva ovdje, i ova dobrodošlica je predivna. I zbog toga se osjećam dobro - rekao je duboko dirnuti 81-godišnji Ford, nakon čega je slijedila projekcija petog, posljednjeg, i jedinog filma iz serijala "Indiana Jones", koji ne potpisuje Steven Spielberg, naslovljenog "Indiana Jones i artefakt sudbine", u režiji Jamesa Mangolda.

Film, nažalost, ali i s pravom, nije oduševio kritiku. Iako se trudi koračati utabanom stazom oldschool Indiane s kodom nostalgije. Malo je toga ostalo od šarma, vrckavosti i akcijske zabave originalne trilogije iz 1980-ih. Nova avantura najpoznatijeg akcijskog filmskog arheologa nije ništa više od neinventivno sklepane reciklaže motiva i situacija s početka serijala te zapleta koji je, čak i za eskapistički spektakl fiktivnog lika, over the top i nepotrebno zakompliciran. Usto Indiana arheolog junak u zabavnim avanturama danas je gotovo pa bliže akcijskom superjunaku Jasonu Bourneu koji u ovoj priči ima 70 godina, i umirovio se. Akcija, koje ima pregršt, čak je i za "fantastični" svijet Indiane Jonesa pretjerana i nerealistična, dok istovremeno gledatelj ima osjećaj da gledaju film za mlađe uzraste. Možda se tome i ne treba čuditi jer franšiza je sada u Disneyevim rukama. Nikakvi bombastični i spektakularni prizori ne mogu nadomjestiti Spielbergovu akcijsku "dječju" razigranost i avanturistički duh prvih priča, a užitak gledanja kvare i poneki začuđujeće loši CGI akcijski prizori koju ostavljaju dojam (jeftinije) videoigre. S druge strane, digitalno pomlađeni Ford, u dugačkom uvodnom dijelu koji se odvija krajem Drugog svjetskog rata u kojem se Indy ponovno sukobljava s nacistima, izgleda zastrašujuće uvjerljivo i realistično. Ford je i u poznim godinama zadržao svoj šarm i vitalnost, a Indiana svoj prepoznatljivi šešir i bič. Sve ostalo u ovome filmu za istinske ljubitelje serijala bit će razočaranje.

Filmska ikona


- Volim ovaj lik i volim ono što je donio u moj život, želio sam snimiti još ovaj peti dio kako bih zaokružio priču o Indiani - rekao je Harrison Ford na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje je li spreman okačiti Indianin šešir i bič o klin, pa dodao šaleći se na svoj "starački" izgled: "Ali mislim da je očigledno zašto sam se oprostio od njega".

Ford je u Cannesu dočekan kao superstar, a još više kao voljeni glumac koji se može pohvaliti s nekoliko ikonografskih filmskih uloga kojima se upisao u povijest Hollywooda i svjetske kinematografije, kao što su Han Solo, Indiana Jones i lik detektiva u Blade Runneru.

- Neopisivo - samo je kratko, vidljivo dirnut i na rubu suza Ford komentirao dobrodošlicu koju je doživio u Cannesu od strane fanova, publike i medija, a o svojem pomlađenom izgledu u filmu rekao je:

- Tako sam nekada izgledao, ali ne osvrćem se unatrag i ne gledam u prošlost. Nemam više želju biti taj mladi tip, stvarno sam sretan u svojim godinama. Na kraju krajeva, mogao bih biti mrtav, a još uvijek radim (smijeh).

Stjepan HUNDIĆ
OVACIJE ZA NOVI SCORSESEOV FILM
Novi film Martina Scorseseja o ubojstvima u rezervatu Indijanaca u Oklahomi 1920-ih godina, dobio je ovacije u Cannesu, što je dosad najveći aplauz na festivalu. Pljesak publike trajao je devet minuta, a nastavio se i nakon što su se upalila svjetla, objavio je Variety. Film “Killers of the Flower Moon” traje tri sata i 26 minuta, a glavne uloge igraju Leonardo DiCaprio i Lily Gladstone. “Ovo je bilo toliko dirljivo iskustvo, ne mislim da sam ikada doživio išta poput ovog”, rekao je Scorsese. Novi film istražuje niz ubojstava bogatih Indijanaca iz plemena Osage i početke FBI-ja.

Najčitanije iz rubrike