Ekonomija
HRVATSKA JE SMANJILA UPORABU PESTICIDA

Proizvodnja po ekološki prihvatljivim uvjetima
Objavljeno 23. svibnja, 2023.
U organizaciji Osječko-baranjske županije organizirana je tribina o uporabi pesticida u poljoprivredi pod nazivom "Smanjenje ovisnosti o pesticidima te uvođenje elektroničkih vjerodajnica".



Tribini je nazočio zamjenik župana Josip Miletić koji je tom prilikom istaknuo kako je želja smanjiti upotrebu pesticida te poticati ekološku proizvodnju kako bi sačuvali tlo, a ujedno brinuli o svome zdravlju, ali i zdravlju budućih generacija.



"Svjesni smo toga da u manjoj mjeri treba koristiti pesticide, no apeliramo da to bude u što manjem obujmu", naglasio je Miletić.



Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Romeo Jukić kazao je kako na tribinu pozvano stotinu distributera, velikih proizvođača i poljoprivrednih ljekarni koje rade distribuciju pesticida prema krajnjim korisnicima da bi saznali novosti u Fitosanitarnom informacijskom sustavu te o elektroničkim vjerodajnicama.



"Pesticidi su nužni u poljoprivrednoj proizvodnji, no jako mnogo preparata gubi dozvolu za korištenje. Moramo obratiti pozornost i pesticide ne uzimati olako, nego ih primjenjivati onako kako to nalaže struka", istaknuo je Jukić.



Tribini su nazočili stručnjaci Ministarstva poljoprivrede Ivica Delić, Sandra Dujmić i Zdenko Karačić.



Načelnik sektora Fitosanitarne politike pri Ministarstvu poljoprivrede Ivica Delić kazao je kako idemo u smjeru smanjene uporabe pesticida u svakodnevnom životu, a Europska komisija zadala je jasan cilj da do 2030. godine smanjujemo pesticide do 50 posto, pa i više.



"Nalazimo se u dobrom i povoljnom položaju, jer Republika Hrvatska je svojim smjernicama uvelike smanjila uporabu pesticida, čak mnogo više od nekih država članica kad govorimo o postotku. Prijelomna godina je bila 2011./2012., kada se uvela nova Uredba o registraciji sredstava za zaštitu bilja i sva sredstva koja su bila registrirana prije te godine prolazila su određeni proces registracije. Međutim, proces registracije od 2011. do danas umnogome je stroži i sigurniji za zaštitu bilja, okoliš i ljude. Kako su sredstva registrirana na određeno vremensko razdoblje i dolazi pitanje njihove ponovne registracije, neka se iz mjera predostrožnosti miču, odnosno njihove se aktivne tvari miču iz proizvodnje i tako sredstva gube svoju registracije", pojasnio je Delić te dodao kako su pravila danas sve stroža i tako mnoga sredstva više ne prolaze registraciju.



No, isto tako, Delić je istaknuo kako zamjena za određena sredstva postoji dok za neka zamjenu još nemamo, a to je ono što moramo riješiti u nadolazećem razdoblju.



"Za ona sredstva koja su se pokazala efikasna svakako treba naći zamjenu, no to neće nužno značiti povećanje troškova za poljoprivredne proizvođače. Nastojat će se zadržati količina proizvodnje u ovim okvirima koje imamo, no neizvjesnost u tom dijelu proizvodnje ipak postoji", zaključio je Delić.

Tihana Eršek Cicvarić
Za ona sredstva koja su se pokazala efikasna treba naći zamjenu, no to neće nužno povećati troškove

Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike