Svijet
JAMSTVA KIJEVA SJEDINJENIM DRŽAVAMA

Ukrajina neće koristiti F-16 na teritoriju Rusije
Objavljeno 21. svibnja, 2023.
Biden je najavio isporuku novog oružja Kijevu * Šef UN-a: Globalna financijska arhitektura je zastarjela i disfunkcionalna

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je rekao kako je od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dobio jamstva da Kijev neće koristiti zapadne borbene zrakoplove F-16 na ruskom teritoriju.



Biden je novinarima u Hirošimi, na posljednji dan sastanka skupine G7, rekao da će se avioni upotrijebiti gdje god su ruski vojnici unutar Ukrajine. Naglasio je da je "vrlo malo vjerojatno" da će se zrakoplovi koristiti u bilo kojoj ukrajinskoj ofenzivi u idućim tjednima, no da su Ukrajini potrebni da bi se branila od ruskih napada.

Čelnici skupine G7 na samitu su potvrdili potporu Ukrajini protiv ruske agresije, a skupu se priključio i Zelenski, koji se sastao s Bidenom. G7 uključuje SAD, Japan, Njemačku, Britaniju, Francusku, Italiju i Kanadu. Biden je na sastanku s ukrajinskim predsjednikom najavio isporuku novog oružja i streljiva Kijevu. Nova isporuka uključit će "streljivo, topništvo, blindirana vozila", rekao je Biden koji je prije nekoliko dana podržao obučavanje ukrajinskih pilota za upravljanje zrakoplovima F-16. Iako njemački kancelar Olaf Scholz ne očekuje, kako je rekao, da će moderni borbeni zrakoplovi uskoro biti isporučeni Ukrajini, naglasio je da plan za obuku pilota pokazuje predanost zapada Ukrajini. Sjedinjene Države još nisu konačno odlučile "što će biti na kraju obuke", kazao je. Projekt je prije svega poruka onima koji su napali Ukrajinu: Rusija se ne bi trebala kockati da će potpora Ukrajini biti sve manja što rat bude trajao, istaknuo je Scholz: "Poruka ostaje: Rusija mora povući svoje snage."

Zelenski je na Telegramu napisao da je predstavio mirovni plan čelnicima G7 na samitu. "Razvili smo mirovnu formulu na način da ona osigurava da je svaka od njezinih točaka poduprta u rezolucijama UN-a", napisao je. Prema njegovu uvjerenju, svijet ima dovoljno snage da korak po korak natjera Rusiju da uspostavi mir, a Ukrajina mu je ponudila mirovnu formulu.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u Hirošimi je rekao kako je vrijeme za reformu Vijeća sigurnosti i monetarnog sustava Bretton Woods kako bi se prilagodili "stvarnostima današnjeg svijeta". "Globalna financijska arhitektura je zastarjela, disfunkcionalna i nepoštena", rekao je. "Suočena s gospodarskim šokovima zbog pandemije COVID-19 i ruskom invazijom na Ukrajinu, podbacila je ispuniti svoju ključnu funkciju svjetskog zaštitnog mehanizma", dodao je. Brettonwoodski sporazum odnosi se na poslijeratni dogovor o kreiranju međunarodnog monetarnog sustava. Nakon brettonwoodske konferencije osnovani su Međunarodni monetarni fond i Međunarodna banka za obnovu i razvoj.

Dijana Pavlović
JOŠ NEMA POTVRDE PADA BAHMUTA
Ukrajina je u nedjelju rekla da se i dalje bori za kontrolu nad istočnim gradom Bahmutom, nakon što je predsjednik Zelenski ranije kazao da je grad "još samo u našim srcima", dok ruski predsjednik već čestita na "oslobađanju grada" i obećava priznanja. Rusija je u subotu rekla da je u cijelosti zauzela istočni ukrajinski grad, što bi, ako je istina, označilo kraj najduže i najkrvavije bitke u 15-mjesečnom ratu.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana