Novosti
STANJE SE SMIRUJE, ALI JE PROBLEMA MNOGO

Sanacija šteta od poplava će dugo trajati, Drava ne prijeti
Objavljeno 22. svibnja, 2023.

Iako je vodostaj Save u nedjelju bio u laganom padu, Une u osjetnom padu, a Kupa je stagnirala, opuštanja za žurne službe na području Sisačko-moslavačke županije još nema. Stanje je još ozbiljno na petrinjskom području, iako Kupa u gornjem toku lagano opada. Načelnik petrinjskog Stožera civilne zaštite Željko Tonković rekao je kako barijere kod Petrinje mogu izdržati vodostaj od 1200 centimetara, a u nedjelju ujutro je bio ispod tisuću centimetara, što znači da neposredne opasnosti za grad nema.



Na područjima gdje je vodostaj u padu, štete će se još dugo sanirati. Na mjestu proboja nasipa Save u Galdovu kod Siska voda još nije ispumpana, a najveća je šteta počinjena na objektima Udruge za terapijsko jahanje KAS. Kako je rekla tajnica udruge Anita Trstenjak, najvažnije je da je pet konja smješteno na sigurno u Topolovcu, iako je šteta na objektima i opremi gotovo nenadoknadiva. Budući da su u poplavi uništene i zalihe stočne hrane, ponovila je apel donatorima da pomognu. Vodostaj Save u Crncu kod Siska u nedjelju u 7 sati iznosio je 717 centimetara, a kod Jasenovca 835 centimetara, pa su još na snazi redovite mjere obrane od poplava.

Vodostaj Drave kod Osijeka u nedjelju je bio 348 centimetara, samo dva centimetra od proglašenja redovnih mjera obrane od poplava. Rast Drave je usporio te ona kod Osijeka i u cijelom svom toku ne prijeti naseljima. Vrh vodenog vala na Dravi očekuje se u ponedjeljak. Problema ipak ima zbog Karašice i Vučice, jer te dvije dravske pritoke ne otječu odgovarajućom brzinom, a vodostaj im je visok.

Poplave u Hrvatskoj srećom nisu izazvale ljudske žrtve za razliku od Italije, u kojoj je više od 36.000 ljudi raseljeno u regiji Emilia-Romagna, a poginulo je 14 ljudi, nastalo stotine klizišta i goleme štete, a zbog prirodne katastrofe premijerka Giorgia Meloni prekinula je sudjelovanje na samitu G7 u Hirošimi u subotu kako bi se vratila u Italiju. Silovite padaline u području Emilije-Romagne pretvorile su gradove u rijeke. Meloni je zahvalila 5000 ljudi, pripadnika spasilačkih službi i volontera koji pomažu stradalima u poplavama. Zahvalila je i svojim kolegama na samitu G7 jer su ponudili ponoć.

Vlasti grada Ravenne naredile su u subotu hitnu evakuaciju zaselaka koji su posebno pogođeni vodenim valom. Helikopter u kojem su bile četiri osobe, a sudjelovale su u pokušajima da se u poplavljenim područjima ponovno uspostavi opskrba strujom srušio se u subotu blizu mjesta Lugo, pri čemu je jedna od njih ranjena, rekli su vatrogasci. Poplave su prouzročile više od 350 klizišta i oštetile ili zatvorile više od 500 cesta u regiji. H/D.Pav.
ŠTETA STOPOSTOTNA
Gradonačelnik Bologne Matteo Lepore rekao je u subotu da će trebati mjeseci, a ponegdje i godine, da se poprave ceste i uništena infrastruktura. Emilija-Romagna bogato je poljoprivredno i turističko područje, a “šteta na poljima i u povrtnjacima je stopostotna. Imali smo sušu, mraz, a sada i katastrofalnu poplavu”, rekao je Stefano Bonaccini, predsjednik pokrajine. Materijalna šteta procjenjuje se na milijarde eura. To je nova katastrofa za pokrajinu koju je 2012. pogodio potres

Možda ste propustili...

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi

Najčitanije iz rubrike