Osijek
WINE&WALK: VINO SLJUBLJENO S KULTUROM

Korak po korak, kap po kap
Objavljeno 22. svibnja, 2023.
Na četiri je postaje bilo potrebno prikupiti deset pečata, dokaz da ste kušali sva vina u ponudi

Nije tajna da Osijek nema svoje vinograde, ali zato je njima itekako okružen. Zbog toga je oduvijek središtem u kojemu se najviše vina iz tih vinograda popilo, a bio je i mjestom u kojemu se vinom tržilo. Danas grad na Dravi ima vinare s osječkom adresom, koji se s pravom diče respektabilnim vinogradima u široj okolici. Kako ih spojiti u jednu priču?



Wein Šmekeraj


Turistička zajednica grada Osijeka ponudila je novi koncept! U petak i subotu održana je vinska manifestacija dobro poznatog wine & walk koncepta, ali u urbanoj inačici. Naime, umjesto klasičnog koncepta hodanja ravnicima ili brdima s postajama za vinsku okrepu, ovaj je put to bio doživljaj kontekstuiran u gradski prostor - turistička šetnja i obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti i parkova, uz vinsko očaravanje.

Prve je večeri održan masterclass pod nazivom "Wein Šmekeraj". Mjesto događaja bio je Arheološki muzej, logičan izbor, s obzirom na to da je smješten na nekadašnjem Vinskom trgu (danas Trg Sv. Trojstva), koji je bio osječko vinsko sajamsko središte. Vrhunski su poznavatelji vina i zanimljivih vinskih priča, sommelieri Damir Zrno i Zoran Vorkapić, predstavili novitete "osječkih vinara".

- Ponudili smo lijepu listu vina iz naša dva vinogorja, Baranje i Erduta. Prevladava graševina, koja je pokazala svoju širinu u razvojnom smislu - u dahu je izgovorio Vorkapić. Albin Smiljan prezentirao je tajnu vezu vina i rakije, a Stela Baričević pokazala je kako je vino uistinu zanimljiva baza za koktele. To je druženje i stjecanje novih znanja upotpunila ugodna glazba s gramofonskih ploča i nastup parova Športsko-plesne udruge Feniks.

Subotnje je poslijepodne donijelo glavni dio programa - start Osijek Wine&Walka bio je na glavnom trgu, i to u još jednoj prepoznajnici Osijeka, u omiljenom osječkom javnom prijevoznom sredstvu - (party) tramvaju. Ondje se - nazdravilo! Druga je vinska postaja bila smještena u dvorište Muzeja likovnih umjetnosti, što je posjetiteljima dalo priliku prošetati se najljepšom ulicom u gradu, Europskom avenijom. I ondje je bilo priređeno iznenađenje - šetači koji su izradili vinsku razglednicu mogu je u idućih mjesec dana iskoristiti kao ulaznicu za izložbu.

Šetnja se nastavila preko Parka kralja Petra Krešimira IV., jedinog osječkog parka u francuskom stilu, na čijem se okrajku nalazi zgrada Sokolskog doma, prekrasno zdanje slavnog osječkog arhitekta Viktora Axmanna. Ondje se, uz nastavak kušanja vina, predahnulo uz vinski gulaš s njokima, tada već u posve opuštenoj atmosferi, uz glazbeni nastup Dinka Pleše.

Putovanje pod krošnjama nastavljeno je prema Parku kralja Držislava, gdje se, među ružama, smjestio klon najstarije vinske loze na svijetu, poklon prijateljskog grada Maribora Osijeku. I ondje iznenađenje - "vinska priča", bolje reći, glazbeni nastup uličnog kazališta (mladih glumaca s Akademije). Gurmansko je pak poglavlje zaokruženo Sofijinim pralinama.

Vrhunski doživljaj


Početak Wine&Walka bio je u centru, kako je i završio, doduše s prefiksom "kulturni" - u KC-u je organiziran Urban Wine Party. Bila je to fizički ne previše zahtjevna šetnja, ali s dovoljno vremena da se sudionici u tri grupe (ukupno 120 sudionika) prigodno zbliže i upoznaju. Međusobno, a kušanjem njihovih biranih kapljica i s vinarima.

- Grad Osijek sve snažnije prepoznaje, razvija i ostvaruje svoj turistički potencijal koristeći se brojnim atributima koji ga čine privlačnom i zanimljivom destinacijom. Nova i jedinstvena u Hrvatskoj, manifestacija Osijek Wine&Walk spaja baranjska i erdutska vina “osječkih vinara”, kulturno-povijesnu baštinu grada, turističke dionike i obrazovne institucije u gradu, te tako nudi vrhunski doživljaj za naše goste. Ova je dvodnevna manifestacija privukla sudionike iz Ljubljane, Splita i Zagreba, kao i one iz bližih gradova, poput Slavonskog Broda, Vukovara i Našica. Sunčan i topao vikend omogućio nam je maksimalan užitak u ljepotama grada i enogastronomskoj ponudi, te, prema reakcijama sudionika - nezaboravan provod. Vjerujemo da će ova manifestacija s godinama postati još jedan vrhunski i prepoznatljivi brend grada Osijeka - zaključila je Tajana Rogulja, direktorica Turističke zajednice grada Osijeka.

Dario Kuštro
ZA NOVI PROJEKT POTPORA PARTNERA
Wine and Walk, novi projekt Turističke zajednice grada Osijeka, podržali su i u realizaciji sudjelovali sljedeći partneri: Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Kulturni centar Osijek i Glas Slavonije d.d.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike