Osijek
AKCIJA “OD IZVORA DO MORA”

S divljeg smetišta u Retfali
odnijeli 1350 kg smeća
Objavljeno 21. svibnja, 2023.
Radić: Osijek je iznimno čist i uredan grad, pa je bio pravi izazov pronaći lokaciju za čišćenje

I grad Osijek na čelu s gradonačelnikom Ivanom Radićem i njegovim najbližim suradnicima u subotu se priključio ekološkoj akciji "Od izvora do mora", u kojoj je uz sudjelovanje građana i volontera zadruge NEOS očišćeno divlje odlagalište u Retfali, pri čemu je prikupljeno 1350 kilograma otpada.



- Kao što smo to učinili lani, i ove smo se godine rado odazvali ovoj hvalevrijednoj akciji. Osijek je iznimno čist i uredan grad, pa je bio izazov pronaći lokaciju za čišćenje. Već dvije godine zaredom nosimo titulu hrvatskog Eco Cityja. Od svih velikih gradova najdalje smo otišli i u gospodarenju otpadom. Prešli smo cilj od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada, zbog čega prošle godine nismo morali platiti penale - rekao je gradonačelnik i podsjetio kako se u zgradama kolektivnog stanovanja odvaja šest vrsta otpada, a u kućanstvima četiri.

Također je naglasio da Osijek ima četiri reciklažna dvorišta, koja su prošle godine zabilježila 100.000 posjeta.

- Na tome sam zahvalan našim sugrađanima, bez kojih takvih rezultata ne bi bilo. Kada govorimo o zelenilu, Osijek ima više parkova nego trgova, a prošle je godine naš Sakuntalin park proglašen najljepšim parkom u Hrvatskoj. Ponosimo se što smo zeleni grad, nastavit ćemo tako raditi, educirati i graditi infrastrukturu kako bismo postigli još bolje rezultate - dodao je Radić.

Da je raskrižje Ulice Šandora Petefija i Ulice J. J. Strossmayera, na kojemu je i odrađena subotnja akcija, otprije poznato po deponijima, konstatirao je i Marko Eljuga, predsjednik GČ Retfala, pohvalivši činjenicu da se u akciji okupio velik broj građana i volontera.

- U blizini se nalazi reciklažno dvorište i ovim bih putem apelirao na sve građane da na njega odvoze otpad - istaknuo je Eljuga.

Tomislav Prusina
Akciji se priključilo 28 hrvatskih gradova
Na ovogodišnji se natječaj za ekološku akciju “Od izvora do mora” prijavilo 28 hrvatskih gradova, među kojima je Osijek. Riječ je o akciji koju su na području cijele Hrvatske organizirali Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruge gradova s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša te primjerenoga odlaganja ambalažnog otpada. Osim akcije čišćenja u središtu je projekta i potpora sadnji drveća u hrvatskim gradovima radi smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida (C02) i temperature zraka u urbanim sredinama. Coca-Cola se obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati onoliku količinu boca i limenki koliko ih stavi na tržište.

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike