Regija
POZITIVNI TRENDOVI ŽUPANIJI

Lani bilo 127 novih tvrtki, u prva četiri mjeseca 2023. - 47
Objavljeno 22. svibnja, 2023.
Zabilježen je i porast BDP-a i broja zaposlenih. Izvoz veći od uvoza - suficit 110.810.000 eura

Gledajući od 2018., područje Virovitičko-podravske županije u 2022. zabilježilo je najveći broj novootvorenih tvrtki u jednoj godini. Lani je na ovom prostoru bilo evidentirano 127 novih tvrtki, a samo u prva četiri mjeseca ove godine njih još 47. Dio je to pozitivnih trendova koji su prezentirani u HGK – Županijskoj komori Virovitica, gdje je održana proširena sjednica Gospodarskog vijeća. Uz gospodarstvenike, na toj su sjednici bili i predstavnici lokalne samouprave, župan virovitičko-podravski Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, županijski pročelnici Bojan Mijok (Upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu) i Martina Bunić (Upravni odjel za obrazovanje i demografiju).



- Ovi podaci nas vesele, a osim toga, bilježimo i porast BDP-a, kao i broj zaposlenih osoba na području VPŽ-a – istaknuo je Zlatko Pleša, predsjednik HGK ŽK Virovitica.

Na sjednici se moglo doznati kako se na području županije bilježi porast broja izdanih radnih dozvola za zapošljavanje stranaca. I dok je u 2021. bilo izdano 355 dozvola za strance, 2022. ih je bilo 618, a u prva četiri mjeseca ove godine - 386. Doznalo se kako se već godinama smanjuje broj nezaposlenih na području VPŽ-a. Njih je u ožujku 2022. bilo 3926, a u ožujku ove godine 3722. Virovitičko-podravska županija poznata je kao županija koja ostvaruje suficit izvoza nad uvozom. Lani je u robnoj razmjeni ostvareno 226.316.000 eura izvoza, a uvezeno je robe u vrijednosti 115.506.000 eura, odnosno ostvaren je suficit od 110.810.000 eura.

Županijske potpore i njihovu namjenu prokomentirao je i župan Igor Andrović.

- Najviše želimo pridonijeti proizvodnji i preradi, jer to i jesu nositelji gospodarstva VPŽ-a, te kroz županijske mjere utjecati na veću produktivnost tvrtki ako one investiraju u novu mehanizaciju i opremu. Također ćemo poticati izlaganje i promociju na inozemnim sajmovima, što može potaknuti i izvoz domaćih proizvoda. Sve te mjere potpora mogu se prema željama poduzetnika i mijenjati kako bi se došlo do kvalitetnijih rješenja. Ovo je možda jedan naš mali doprinos uz onu infrastrukturu koju smo do sada napravili, ali, uz doprinos potpornih institucija, gradova i općina koje rade na pripremanju poduzetničkih zona te pripremi projekata za poduzetnike, zasigurno važan segment u nastavku pozitivnih kretanja gospodarstva Virovitičko-podravske županije. Osim toga, nadam se da će Hrvatske ceste ispuniti obećanje da će brza cesta biti gotova za četirir godine, pa će i to znatno utjecati na BDP i ukupan rast gospodarstva u VPŽ – rekao je župan Andrović.

Dijana Stanić Rešicki
Anketa: Poduzetnici planiraju zapošljavati
Gospodarstvenicima s područja Virovitičko-podravske županije predstavljena su gospodarska kretanja u županiji, rezultati online ankete o poslovnim očekivanjima poduzetnika u ovoj godini. Naime, HGK ŽK Virovitica provela je anketu s predstavnicima 37 tvrtki s područja županije. Njih 62 posto je 2022. poslovnu godinu označilo kao bolju od prijašnje. Naglasili su pritom kako su im izazovi bili visoka cijene energenata, ali i utjecaj ratnih zbivanja u Ukrajini. Također, njih 65 posto naglasilo je kao zbog novih ulaganja planira dodatno zaposliti novu radnu snagu u svojoj tvrtki.

Najčitanije iz rubrike