Mozaik
ANAMARIJA ŽONKA RASPJEVANA POŠTARICA

Hoću i drugima dokazati kako nikada nije kasno krenuti putevima iz snova
Objavljeno 22. svibnja, 2023.
Objavila je dvije pjesme koje su danas pri vrhu toplista, a ona polako ali sigurno osvaja tamburašku publiku

Novo ime na hrvatskoj tamburaškoj sceni izišlo je iz radionice dviju legenda, Šime Jovanovca i Viktora Čelanta. Rođena je u Našicama, gdje i danas radi u poštanskom uredu, a živi s obitelji u Satnici Đakovačkoj. Objavila je dvije pjesme koje su danas pri vrhu top-ljestvica, a ona polako ali sigurno osvaja hrvatsku tamburašku publiku. Ona je Anamarija Žonka (37) i, možemo slobodno reći, poštarica tamburaške duše. Svaku pjesmu radi s dušom, daje sve od sebe i to se već sada vidi u odličnom rezultatu.



Hajdemo prvo malo predstaviti Anamariju...

- Kad treba govoriti o sebi, ne smatram se nimalo drukčijom od većine osoba kojima sam okružena i s kojima dijelim život i posao. Ostaju sjećanja na djetinjstvo u Paljevinama. Sjećanja pamte školske nastupe i ljubav prema folkloru kraja u kojem sam stasala. Đakovo je grad mog srednjoškolskog doba, s užitcima i problemima koje imaju sve generacije. Uz Našice me vežu izlasci u mladosti, kao i zaposlenje, do dandanas. Možda bih danas i sama sebe nazvala u šali poštaricom jer postajem punoljetna kao djelatnica u toj posebno dragoj mi tvrtki, u kojoj je mirovinu stekao i moj otac Franjo Đanić. Danas s obitelji živim u Satnici Đakovačkoj. Majka sam dvoje prekrasne djece. David i Ana su mi i inspiracija i sreća.

Kako je počela vaša pjevačka priča?

- U glazbene vode ušla sam tek nedavno. To mi je bila skrivena životna ljubav. Svojim radom hoću i drugima dokazati kako nikada nije kasno krenuti putevima iz snova. Spletom okolnosti moja majka Snježana pomogla je da me život poveže s našim čarobnjakom tamburaške glazbe Šimom Jovanovcem i tako je zapravo sve počelo.

Izdali ste dvije pjesme, "Trebam tebe pokraj sebe", koja je vrlo brzo osvojila glazbene i radijske top-ljestvice, i sada novu, "Ti si mi sve". U obje svoje prste imaju Šima Jovanovac i Viktor Čelant?

- Da, ništa ne bi bilo bez ta dva velika čovjeka! Moj prvijenac, pjesma "Trebam tebe pokraj sebe", za koju je tekst i glazbu napravio Šima, a aranžman Čelant, pjesma je koja je na HR Đakovo 12 tjedana broj 1 na top-listi "Tamburašnice". Na HR Osijek već treći se mjesec drži na top-listi "Tamburaške promenade". Novu pjesmu "Ti si mi sve" za mene je uglazbio Čelant na tekst Mirka Benčića. Aranžman su napravili Čelant i Stjepan Rudinski. Snimljena je u studiju "Atelier 54" u Osijeku. Idem pjesmu po pjesmu i uživam u ovom što radim te mogu najaviti da već radimo na trećoj pjesmi, koja nam je već sada ušla svima pod kožu.

Snimljeni su spotovi za prve dvije pjesme, kome za to idu zasluge?

- Audio i video snimanja poslovni su dio priče koju imam s tvrtkom Multi music media d.o.o., s kojom već dogovaramo i nove projekte. Scenarij za oba spota osmislio je Šima Jovanovac, a sliku je vrhunski odradio Mario Šulina. Lijepo je vidjeti da "Trebam tebe pokraj sebe" danas ima više od 6000 pogleda. "Ti si mi sve" u manje od tjedan dana ima više od 2000. Vrijedilo je truda. Posebno mi je drag spot za pjesmu "Ti si mi sve" jer je u njemu moja obitelj.

Baš s pjesmom "Ti si mi sve" nastupili ste i na svom prvom festivalu, i to na 48. Festivalu tamburaških pjesama "Zlatni glas Zlatne doline" u Kaptolu. Kakvi su dojmovi i emocije?

- Kaptol, da... prvi nastup na nekom festivalu! Prije svega čast mi je bila biti dio te večeri. Unatoč malo treme, uz pljesak publike i svjetla pozornice, taj osjećaj može se samo doživjeti. Divno iskustvo i nova poznanstva za cijeli život.

Za sad ste u tamburaškoj glazbi, je li taj žanr vaš glazbeni put ili možda mislite okušati se i u nekom drugom?

- Od malih nogu tambura mi je u srcu. Želja mi je ići tim putem do duša slušatelja i imati pjesme koje im dopunjuju njihove stranice života. Kao vokalna solistica trebam još puno toga naučiti i imati, kako kažu sportaši, puno utakmica u nogama. Vrijeme će pokazati svoje. Voljela bih samo da i u moje buduće vrijeme sadašnji tim dragih ljudi bude uz mene.

Kome treba reći hvala za ovaj vaš veliki početni uspjeh?

- Hvala vama, brojnim radijskim i TV postajama, glasilima... Veliko hvala našem Šimi koji mi je pružio priliku da uđem u ovaj divan svijet, što me je povezao s tolikim divnim ljudima koji su neizmjerna podrška. Hvala Viktoru na strpljenju, uz njega i tamburaše iz Orahovice vježbam pjevanje i to je nešto posebno. Veliko hvala mojoj obitelji, prijateljima, mojim kolegicama i kolegama s posla, iz poštanskih ureda diljem naše Slavonije, pa i šire. Moji poštari i poštarice baš su mi iznimna podrška, kao jedna velika obitelj, a neki među njima tek su sada zavoljeli tamburašku glazbu. Hvala i dragim slušateljima, koji su me prihvatili i koji glasuju za mene. To mi daje snagu za dalje. Potrudit ću se biti što bolja i novim izvedbama opravdati povjerenje.

Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike