Novosti
ZAGREBAČKI AKTIVIST TUŽI VIĆA

Bivšem direktoru Unikoma prijava za više kaznenih djela
Objavljeno 19. svibnja, 2023.
Aleksandar Savić tvrdi kako ima dokaze da su počinjena brojna nedjela iz domene gospodarskog poslovanja

Bloger i aktivist Aleksandar Savić iz Zagreba u petak je Uskoku predao kaznenu prijavu protiv voditelja zagrebačke Čistoće Davora Vića, bivšeg direktora osječkog Unikoma, u kojoj navodi zloporabu položaja i ovlasti s prouzročenjem znatne materijalne štete za Unikom, poreznu utaju i trgovinu utjecajem.



Savić je za Glas Slavonije pojasnio da se prijava odnosi i na druge počinitelje, a među njima je bivši osječki gradonačelnik Ivan Vrkić. "Prvi dio odnosi se na neplaćene poslove koje je Unikom izvodio za Grad Osijek. Unikom je po nalogu direktora Vića obavljao više radova/usluga za Grad Osijek a da navedeni radovi nisu evidentirani odgovarajućom dokumentacijom ni u Unikomu ni u Gradu Osijeku te za navedeno nisu izdani računi, koji, logikom svega, nisu ni (na)plaćeni", kaže Savić, dodajući kako je na taj način proizvedena znatna materijalna šteta za komunalnu tvrtku u većinskom vlasništvu Grada Osijeka, jer nisu naplaćeni stvarno obavljeni radovi i usluge, ali je proizvedena i nepripadna materijalna dobit, jer se koristio radovima i uslugama koje nikad nije platio. "Formalno Grad takve radove nije nikad ‘naručivao‘, a oni nisu evidentirani ni u dokumentaciji Unikoma (izuzev troškovnika koje sam dobio u posjed od povjerljivog izvora)", tvrdi Savić. "Osobno sam, pregledavajući brojne objave Osječke Televizije na njezinu YouTube kanalu i uspoređujući ih s dostupnim troškovnicima, utvrdio četiri takva slučaja, a od Uskoka sam zatražio temeljitu istragu u smjeru otkrivanja drugih takvih slučajeva jer, prema drugim medijskim napisima i objavama, Davor Vić slovi kao ‘darežljiva‘ osoba", navodi objašnjavajući kaznenu prijavu.

Drugi dio kaznene prijave, tvrdi, odnosi se na isporuku dobara i usluga pojedinim slavonskim tvrtkama u znatnoj vrijednosti, za što postoje dokumenti poput izdatnica, narudžbenica i ostalog, ali za što nikad nisu izdani računi niti su te usluge (na)plaćene. "Uz Davora Vića sam u ovom dijelu prijavio više fizičkih osoba koje su bile odgovorne osobe u navedenim pravnim osobama u vrijeme počinjenja navedenih kaznenih djela. Unikom je, prema pravu na pristup informacijama, pisano odgovorio da za sve opisane slučajeve ne postoje računi ni uplate, što nesporno dokazuje krivnju Davora Vića u proizvodnji štete za Unikom, ali i materijalne koristi za sve druge sudionike, uz indikativnu mogućnost da je od nekih primio mito. Prema svemu navedenom, postoji osnovana sumnja na počinjenje kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti, kao i trgovine utjecajem, ali i porezne utaje, jer nisu izdavani računi, pa time nije obračunavan, naplaćivan i uplaćivan PDV", poručuje Savić.

Drži da su počinjeni brojni prekršaji i kaznena djela iz domene gospodarskog poslovanja poput neizdavanja računa, pogrešno vođene poslovne dokumentacije i u konačnici neistinitih i iskrivljenih poslovnih bilanci i pripadajućih prijava, što može indicirati i kazneno djelo krivotvorenja javne isprave. Treći dio prijave odnosi se na moguće sudjelovanje Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku i policije u prikrivanju navedenih kaznenih djela. O svemu sam prije dva tjedna obavijestio Državnoodvjetničko vijeće, koje je nadležno za utvrđivanje nepravilnosti u radu DORH-a, ali i glavnu državnu odvjetnicu, ravnateljicu Uskoka, ministra Božinovića i ravnatelja policije. Kako nisam dobio odgovor u zakonskom roku od 15 dana, odlučio sam podnijeti kaznenu prijavu i javno istupiti, zaključuje Savić.

Tomislav Prusina
OBAVIJEŠTENI SABORSKI ZASTUPNICI
"O svemu sam obavijestio sve saborske klubove, s osobitim naglaskom na klubove opozicije, sa zahtjevom da javno progovore o navedenim slučajevima, što je rezultiralo njihovom šutnjom, čime oporba potvrđuje da nije ni zrela ni spremna javno prokazivati konkretne slučajeve korupcije, već samo apstraktno pričati o postojanju korupcije, čime izostaje bilo kakva društvena korist", kaže Savić.

Možda ste propustili...