Autoglas
STARTA SA 100.000 EURA I ŽELE GA

Ford F-150 stiže u Europu
Objavljeno 16. svibnja, 2023.
Fordov električni pick-up stiže iduće godine u Norvešku, a naručuje se online

Potpuno električni Fordov pick-up prelazi Atlantik i službeno dolazi u Europu, prije svega samo u Norvešku, vjerojatno najzanimljivije tržište za električne automobile uopće, te kao odgovor na golemu potražnju norveških potrošača. Nije isključeno da u drugoj polovini desetljeća dođe i u druge europske države, prvenstveno one na zapadu.



Električni Ford F-150 Lightning u Norvešku će stići 2024. godine, i to kao poseban model Lariat Launch Edition. No neće se moći samo tako otići do trgovca i kupiti ga, nego je zbog ograničene količine potrebno podnijeti zahtjev preko weba. Dok je Henry Ford sve bojio u crno, ovdje će karoserija uvijek biti Super Crew Cab i isključivo u boji Antimatter Blue metallic. Usto, pick-up za Norvešku opremljen je baterijom od 98 kWh, a jača opcija, sa 131 kWh, nije u ponudi.

Prema američkom EPA ciklusu, koji je osmišljen da bude znatno realističniji od europskog WLTP-a, s malom baterijom moguć je domet od dobrih 390 kilometara. Kao i na domaćem američkom tržištu, F-150 Lightning Lariat standardno dolazi s pogonskim sklopom AWD i dvostrukim motorima, koji pružaju 337 kW (458 KS) i 1051 Nm okretnog momenta. F-150 Lightning prodaje se preko Fordove ovlaštene prodajne mreže od više od 70 specijaliziranih prodavača Ford EV u Norveškoj.

Norveška je najnaprednije tržište električnih vozila na svijetu. Oamdeset posto ondje prodanih novih automobila čisto su električni automobili. Ford si je postavio cilj da do 2035. sva prodaja vozila u Europi bude bez emisija štetnih plinova. Prethodno je ove godine Ford najavio da će gotovo udvostručiti proizvodni kapacitet F-150 Lightning, na 150.000 vozila godišnje, u svom Rouge Electric Vehicle Centeru u Dearbornu, Michigan, kako bi zadovoljio sve veću potražnju kupaca. Ti zastupnici nude kompletnu e-infrastrukturu i mogućnost opsluživanja svakog kupca F-150 Lightninga, Mustanga Mach-E i e-Transita. Za kupce u Norveškoj cijena počinje od 1.183.000 kruna (što odgovara otprilike 102.000 eura). Samo za odlikaše!

Što je s drugim zemljama u Europi? Ford se još drži tiho oko mogućeg lansiranja na to tržište, ali nije ništa izričito zanijekao kada mu je postavljeno to pitanje.

- U svojih 25 godina u Fordu nikada nisam vidio takvu strast i potražnju vozača koji žele sjesti za upravljač našeg F-150 Lightninga. Kupci su doslovno kucali na moja vrata i molili nas da donesemo električni pick-up u Norvešku! - rekao je Per Gunnar Berg, generalni direktor Forda Norveška. Pri tome je dodao da je F-150 Lightning savršen izbor za mnoge kupce u Norveškoj, jer je "jedinstveno sposoban zadovoljiti naš avanturistički duh dok podržava našu strast za zaštitom okoliša".

Milan Bugarić