Autoglas
”ČISTE” PUNIONICE SU BUDUĆNOST

RWE-ov posao s vodikom
Objavljeno 16. svibnja, 2023.
Njemačka energetska grupa RWE planira u partnerstvu s grupom Westfalen izgraditi do 70 punionica vodika u Njemačkoj do 2030. godine. Na tim će postajama teška gospodarska vozila moći puniti spremnike vodikom proizvedenim na klimatski neutralan način, objavile su dvije tvrtke prošlog tjedna u Essenu. Prema portalu H2Stations, Njemačka u Europi ima uvjerljivo najviše punionica vodika, krajem 2022. godine imala ih je 105, a sve ostale zemlje Europe zajedno 149.

RWE i grupa Westfalen osnovat će zajedničku tvrtku za poslovanje s punionicama, a prvu će otvoriti iduće godine u Lingenu u Donjoj Saskoj, u neposrednoj blizini nekadašnje RWE-ove plinske elektrane Emsland. Elektranu će zamijeniti pilot-pogon za proizvodnju zelenog vodika kapaciteta 14 megavata, koji je RWE već počeo graditi. Njemačko ministarstvo prometa osiguralo je za gradnju punionice u Lingenu više od šest milijuna eura.

Iduća faza predviđa gradnju punionica u saveznim zemljama Sjevernoj Rajni Vestfaliji i u Donjoj Saskoj, u suradnji s lokalnim logističkim tvrtkama. Prema priopćenju, u prvoj fazi punionice će biti izgrađene u blizini logističkih centara, a naknadno i uz autoceste. H