Tehno
TEST: SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA

Evolucija izvana, revolucija iznutra
Objavljeno 5. svibnja, 2023.
S uključivanjem telefona dočekuje nas poslovično jedan od najboljih zaslona na tržištu pametnih telefona uopće
Izvana malo tko će primijetiti razliku između prošlogodišnje S22 Ultre i nove S23 Ultre. Pametni telefoni gotovo su identični, a jedina veća uočljiva razlika u izvedbi je bridova. Naime, bočne linije, koje su na lanjskom modelu bile zaobljene, sada su blago izravnane, uglatije. Telefon je tim potezom dobio na stabilnosti pri držanju u ruci bez maske, no, s druge strane, djeluje deblje, iako to nije. Međutim, koliko će ova značajka biti važna, upitno je, jer ionako svi telefone imaju u zaštitnim maskama. Prednjom stranom dominira golemi zaslon, dijagonale 6,8 inča i rezolucije 1440 x 3088 točaka, kao i lanjski model, no novost je zaštitni sloj Gorilla Glass Victus 2, koji bi trebao sačuvati zaslon pri nekom nezgodnom padu. Poleđina ne donosi ništa novo, a kamere su postavljene na isto mjesto kao i lani. Nekima će smetati što se mobitel "klacka" na stolu, zbog kamera u lijevom gornjem dijelu, no, opet, kako će većina telefon odmah staviti u neku zaštitnu masku, njezina debljina poravnat će poleđinu. Kako su od lani serije Ultra i Note spojene u jednu, i ovdje je prisutan S Pen. Olovčica je i dalje na lijevoj strani, a u skladu s uglatijim dizajnu i ona je blago redizajnirana. Nova Ultra nešto je i teža od prethodnika, te sada ima čak 234 grama. Kako je lanjska S22 Ultra ostavila odličan dojam, koji će itekako svi primijetiti, istu priču, ali mrvicu bolju donosi i S23 Ultra.

Konačno Snapdragon


S uključivanjem telefona dočekuje nas poslovično jedan od najboljih zaslona na tržištu pametnih telefona uopće. Posebno dojmljiv je prikaz, a po svjetlini zaslona, do čak 1750 nita, Samsung je bio i ostao nenadmašan. Bespredmetno je raspravljati o performansama, jer već dugo kod flagship uređaja uživamo u beskompromisnoj brzini, fluidnosti i stabilnosti. Ipak, jedna je stvar nova i ona je itekako razveselila tech zajednicu, bar u Europi. Naime, končano svimodeli Galaxy S aktualne generacije dolaze pokretani istim čipom. Za one neupućene, Samsung je godinama na europsko tržište izbacivao model pokretan svojim, kućnim Exynos SoC-om, za razliku od ostatka svijeta, koji je dobivao model pokretan uvijek aktualnim Snapdragonom. Iako prosječan korisnik neke razlike neće vidjeti, brojni testovi pokazali su superiornost modela sa Snapdragonom spram onih pokretanih Exynosom. Od duže autonomije, manjeg zagrijavanja, boljih performansi do čak toliko daleko da su, prema nekima, i fotografije bolje (zbog računalne obrade). Što je bilo, bilo je, sada je tu Snapdragon 8 Gen 2, kojem društvo pravi do 12 GB radne memorije i do čak 1 TB memorije za pohranu. Sam Snapdragon 8 Gen 2 u Ultri radi na nešto višem taktu nego u konkurentnim flagship modelima, jer je Samsung izveo bolje hlađenje i time dobio komfor za više gigaherca. U svakodnevnim korištenju telefon, očekivano, nije pokazao ni najmanji umor bez obzira na to što radili.

Ponajbolje fotografije



Treći "as iz rukava" (osim performansi izgleda) kojim Samsung već godinama osvaja korisnike svakako su fotografske mogućnosti. Još od prve S serije pa do danas aktualne S23 Samsung je uvijek u vrhu. Iznimka nije ni Ultra. Telefon ima nekoliko različitih kamera, od kojih je zvijezda glavna, rezolucije vrtoglavih 200 MP uz f/1.7 i leću od 24 mm. Ta kamera, koristeći se posebnim pixel bining metodama, zadano okida slike rezolucije 12 MP. Druge dvije kamere su, naravno, širokokutne, rezolucije 12 MP uz f/2.2 i leću od 13 mm. Tu su još i kamere za 3x (leća70 mm) i 10x (leća 230mm) optičko zumiranje, obje rezolucije 10 MP. Sve kamere imaju optičku stabilizaciju, a u društvu je i laserski autofokus. Prednja kamera za selfije ima 12 MP. Fotografije su, očekivano, odlične. Samsung je i dalje u samom vrhu i u društvu najboljih. Isto vrijedi i za videozapise, koje je moguće snimati do 8K rezolucije. Glede autonomije doživjeli smo pravu renesansu. Naime, kako je novi procesor znatno energetski učinkovitiji, zamjetna je mnogo bolja autonomija. Inače, baterija je istih 5000 mAh kapaciteta. Minus, kao i do sada, ide što u pakiranju nema punjača, pa računajte na njegovu kupnju ako nemate stari. I informacija koja zanima sve potencijalne kupce – cijena. Ona starta s nekih 1500 eura, a ide sve do 1800 eura za najjači model.

Marin Režić

Najčitanije iz rubrike