TvObzor
HRVATSKI PREDSTAVNICI GRUPA LET 3 S PJESMOM “MAMA ŠČ!” NASTUPAJU SEDMI

Prijenos prve polufinalne večeri Eurovizije
Objavljeno 5. svibnja, 2023.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u utorak, 9. svibnja, na Prvom programu (HRT-HTV1), s početkom u 21 sat, izravno prenosi prvu polufinalnu večer 67. izdanja izbora za najbolju pjesmu Eurovizije 2023.



Ovogodišnje, 67. izdanje izbora za najbolju pjesmu Eurovizije 2023., održava se 9., 11. i 13. svibnja 2023., u Liverpoolu, u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ukrajina, pobjednica natjecanja 2022. s pjesmom Stefania, sastava Kalush Orchestra, nije mogla ispuniti zahtjeve za domaćinstvo zbog sigurnosnih problema izazvanih invazijom Rusije na Ukrajinu 2022. Zbog toga je Europska radiofuzijska unija (EBU) odlučila da se Eurosong seli u Ujedinjeno Kraljevstvo. Tako Britanci ugošćuju eurovizijsko natjecanje rekordni deveti put, a na domaćinstvo su čekali točno četvrt stoljeća - od 1998. i Eurovizije u Birminghamu. Također, ovo je ujedno peti put da Ujedinjeno Kraljevstvo organizira natjecanje umjesto zemlje pobjednice. Kraljevina je prvi put uskočila kao domaćin 1960. umjesto Nizozemske, tri godine poslije, 1963., umjesto Francuske, zatim 1972. za Monako i naposljetku 1974. za Luksemburg.

Natjecanje koje producira BBC u suradnji s ukrajinskom nacionalnom televizijom UA: PBC sastoji se od dva polufinala i finala. Zajednička im je želja ujediniti cijelu Europu oko vrijednosti mira, potpore, slavlja različitosti i talenata, a novi slogan natjecanja za pjesmu Eurovizije je Ujedinjeni glazbom. Logotip je zamišljen kao niz povezanih dvodimenzionalnih srca u ukrajinskim i britanskim bojama koja u animiranom prikazu pulsiraju kao jedno poput elektrokardiograma, dodatno naglašavajući zajedništvo. Također, u ovom obliku prikazana srca reagiraju na ritam i zvuk, što dodatno pojačava univerzalnu poruku prema kojoj nas glazba ujedinjuje bez obzira na rasu, nacionalnost i sve druge različitosti.

Polufinalnim večerima moderirat će ženska ukrajinsko-britanska kombinacija: glumica Hannah Waddingham, pjevačica Alesha Dixon te ukrajinska pjevačica Julia Sanina. U finalu će im se pridružiti irski televizijski voditelj Graham Norton. Ceremoniju otvaranja 67. eurovizijskog izdanja predvodit će još jedan komentator, ali i prijašnji voditelj Eurosonga Ukrajinac Timur Miroshnychenko, uz sportsku voditeljicu i olimpijku podrijetlom iz Liverpoola Sam Quek. Na natjecanju sudjeluje trideset i sedam zemalja. Hrvatski predstavnici grupa Let 3 s pjesmom “Mama ŠČ!” nastupaju sedmi u prvoj polufinalnoj večeri.

Komentator prijenosa izbora za pjesmu Eurovizije je Duško Ćurlić. Urednica prijenosa je Maja Tokić, producent prijenosa je Damir Hanžek, urednik projekta je Tomislav Štengl, a producent projekta Denis Škorput. Prijenos prve polufinalne večeri 67. izdanja Eurosonga pogledajte u utorak, 9. svibnja, na HTV1, s početkom u 21 sat. D.M.
Možda ste propustili...

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

Najčitanije iz rubrike