Svijet
SRBIJA PROGLASILA TRODNEVNU ŽALOST ZBOG POKOLJA U ŠKOLI

Učenik ubio osmero djece i zaštitara: Zločin pripremao detaljno i birao žrtve u razredima
Objavljeno 3. svibnja, 2023.
Četrnaestogodišnjak je u školu donio dva pištolja i Molotovljeve koktele

Osmero učenika i zaštitar osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u naselju Vračar u središtu Beograda ubijeni su u srijedu ujutro, a još je sedam osoba, među kojima je i profesorica, ozlijeđeno kada je na njih pucao 14-godišnji učenik te škole koji je uhićen. Srbijanska vlada proglasila je trodnevnu žalost, koja će početi 5. svibnja. Škole u Beogradu prekinule su rad.

Teške operacije



Ministrica zdravstva Danica Grujičić potvrdila je da je jedna od ranjenih učenica u iznimno teškom stanju i liječnici joj se bore za život. Životno je ugrožena i teško ozlijeđena profesorica povijesti Tatjana Stevanović. Šef beogradske policije Veselin Milić rekao je da se, poslije dojave dužnosnika škole da jedan učenik nasumično puca, policiji javio dječak koji se predstavio kao Kosta Kecmanović (rođen 2009.) i rekao da je pucao na više osoba. Policija je ubrzo došla i uhitila ga u školskom dvorištu. Priopćili su da je učenik sedmog razreda. Prema Milićevim riječima, ubojica je detaljno pripremao zločin i birao žrtve po razredima. Pokazao je i popis djece koji je napravio, kao i planove škole, gdje je odredio prioritetne mete. Motiv nije poznat. Imao je pištolj s tri okvira za streljivo i malokalibarski pištolj, a u ruksaku četiri Molotovljeva koktela. "Ovaj je dan izabrao zato što je učionica blizu ulaza u školu, a njegov je razred imao sat povijesti. Nakon dolaska odmah je pucao u radnika osiguranja, zatim u dežurne učenike. Nastavio je hodnikom, zamijenio okvir i odmah s vrata učionice pucao u učiteljicu. Zatim je izišao van, zamijenio okvir i pozvao policiju", kaže Milić..

Među ubijenima je sedam djevojčica i jedan dječak. Šestero učenika i jedna profesorica teško su ozlijeđeni i hitno prebačeni u bolnice. U Dječjoj klinici Tiršova dva dječaka imala su prostrijelne ozljede nogu, a jedna djevojčica (svi rođeni 2010.) bila je na operaciji s teškom ozljedom glave. Direktor klinike Siniša Dučić poslije operacije je rekao da je djevojčica "vitalno ugrožena", na odjelu je intenzivne njege i pod stalnim nadzorom. Dječaci su izvan životne opasnosti. Milika Ašanin, direktor Kliničkog centra Srbije, rekao je kako su kod njih završene tri operacije ozlijeđenih u pucnjavi. "Sva tri pacijenta su stabilna, a ranjena se profesorica (53) budi", kazao je, dodajući kako se nada povoljnom ishodu i četvrtog slučaja, za koji kaže da je jako kompliciran i neizvjestan.

Ministar policije Bratislav Gašić kaže da dječakov otac ima više komada oružja i tvrdi da je bilo zaključano u sefu i pod šifrom, ocijenivši da je dječak očito znao šifru. Prema saznanju policije, on je s ocem išao u streljane i trenirao pucanje. Prema roditeljima će svakako biti primijenjene predviđene mjere, istaknuo je Gašić. Mediji u Srbiji neslužbeno su javili i da je otac napadača priveden.

Nezabilježeno



Ministrica Grujičić najavila je da će Institut za mentalno zdravlje, u suradnji s teleoperatorima, organizirati posebne telefone za psihološku i svaku vrstu potpore poslije tragedije. Ocijenila je da je taj učenik "vjerojatno imao neki problem", ali da je nužno promijeniti odnose u obitelji i posvetiti više pozornosti mentalnom zdravlju te negativnim utjecajima interneta i društvenih mreža. Čelnik beogradske općine Vračar Milan Nedeljković rekao je za RTS da je zaštitar Dragan Vlahović, koji je preminuo od ozljeda, htio spriječiti tragediju. "Tragedija bi bila još veća da nije stao ispred dječaka koji je pucao. Djeca su u stresu. Ovakvo što nije zabilježeno u povijesti beogradskih škola", rekao je Nedeljković.

Milan Milošević, otac jedne od učenica, kaže da je njegova kći bila upravo u razredu gdje je pucano. “Uspjela je pobjeći. Prvo je pucao u učiteljicu, a onda počeo nasumično pucati”, rekao je za N1. “Vidio sam zaštitara kako leži ispod stola, kao i dvije djevojčice čije su majice bile krvave. Kažu da je to bio miran i dobar učenik”, dodao je. “Vidjela sam djecu kako trče iz škole vrišteći. Roditelji su došli, bili su u panici”, rekla je za TV RTS djevojka koja ide u obližnju srednju školu. 

Kulminacija zanemarivanja mladih

Neformalna udruga srednjoškolaca "I mi se pitamo" ocijenila je da današnja tragedija "predstavlja poraz društva i kulminaciju zanemarivanja mladih".

Mladi od svog rođenja žive u društvu u kojem prevladava nasilje, a u medijima u udarnim terminima i javnom prostoru svakodnevno možemo vidjeti promicanje nasilja koje prolazi nekažnjeno, istaknuto je u priopćenju.

Ta srednjoškolska udruga naglašava da mladi "žive nasilje u svim sferama života, pa tako i u umjetnosti, gdje se populariziraju serije koje tematiziraju kriminal i nasilje, te društvene mreže na kojima se odigrava vrhunac".

U brojnim osudama današnjeg masakra, koje stižu iz stranaka, organizacija i udruga, poručuju da je tragedija u osnovnoj školi "posljedica tragičnih društvenih okolnosti i generiranja nasilja koje se godinama promiče u javnom prostoru". 

Igor Bošnjak

ŠKOLE NISU OTOCI
Ministar obrazovanja Branko Ružić rekao je da će u četvrtak nastava u svim školama u Srbiji početi minutom šutnje. Potvrdio je novinarima da je dječak koji je počinio masovno ubojstvo bio žrtva vršnjačkog nasilja, ali nije naveo još detalja koji bi bacili više svjetla na taj slučaj. Rekao je da “škole nisu izolirani otoci” i da “nasilje ne nastaje u školama, nego je društveni fenomen” koji su posljedično donijele i nove tehnologije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike