Mozaik
30. DODJELA DISKOGRAFSKE NAGRADE JE 28. TRAVNJA,U ZAGREBU

30. Rođendan Porina:
Pamte se iznenađenja,
sjajne izvedbe i - Mia
Objavljeno 28. travnja, 2023.
Osječanka Mia Dimšić u Splitu je 2018. dobila šest Porina s debitantskim albumom “Život nije siv”, i tako ušla u povijest

Hrvatska radiotelevizija u petak, 28. travnja, na HTV1 i na Drugome programu Hrvatskoga radija (HR2), od 20.45 sati izravno prenosi jubilarnu, 30. dodjelu glazbene nagrade Porin, koja će se ove godine održati u Boćarskom domu, u Zagrebu.



Porin slavi 30. rođendan prisjećanjem na nezaboravne izvedbe i laureate čija se glazba ne zaboravlja. Vidjet ćemo i sve najbolje od glazbene produkcije protekle godine. Priznanja se dodjeljuju u 37 kategorija, od kojih će deset statua biti dodijeljeno na pozornici - za najbolji album rock, klasične, hip hop, jazz i zabavne glazbe, za najboljeg novog izvođača, najbolju žensku i mušku vokalnu izvedbu, najbolju pjesmu te najbolji album godine.

Otvoren svima


Najprestižnija nagrada - Porin za životno djelo - bit će uručena skladatelju, aranžeru, dirigentu i producentu Dušanu Šarcu te autoru nekih od najvećih hitova, zaljubljeniku u more i pjesmu, pjevaču Daleke obale Marijanu Banu. Uživat ćemo u izvedbama mnogobrojnih zvijezda glazbene scene. Nastupit će: Darko Rundek, Elemental, Svadbas i Detour, Lu Jakelić, Hiljson Mandela, Edo Maajka, Chui, Zvonimir Radišić, Miach, Marko Bošnjak, Mia Dimšić, Kvartet Papandopulo, Ivan Dečak, Neno Belan, Meritas, Tedi Spalato, Davor Križić i Jazz orkestar HRT-a, Vanna, Ivana Kindl, Silente, Matija Cvek, Pavel, Sanja, Marinko i Zec. Voditelji dodjele Porina su: Danijela Trbović, Robert Ferlin, Marko Tolja, Barbara Kolar, Duško Ćurlić, Iva Šulentić i Ivan Vukušić - i još pokoje iznenađenje... A kolege glazbenici pjesmom će se oprostiti od Massima, čijoj se kolekciji od devet Porina pridružuje i ovaj postumni za životno djelo, a koji će njegovoj obitelji biti uručen naknadno.

"Suze nam stale na put", "Tango", "Ako te pitaju", "Zaljubila sam se", "Bezimeni"..., samo su neke od pjesama koje su posljednjih deset godina obilježile glazbenu nagradu Porin. A obilježile su ih i neke promjene. Više se, primjerice, ne dodjeljuju statue stranim izvođačima, nego samo domaćim (2014. su zadnji dodijeljeni Porini u inozemnim kategorijama). Osim toga, od prije nekoliko godina Porin je otvoren svima za prijave, tj. glazbena djela mogu prijaviti i autori, izvođači, novinari, glazbene institucije te svi zainteresirani građani, ne samo diskografske kuće. Jedna stvar se svakako ne mijenja, a nije se promijenila ni ovih posljednjih deset godina Porina - izdanja i pjesme koje su pobjeđivale i danas su u vrhu najemitiranijih pjesama u domaćem radijskom eteru te ih publika itekako dobro zna.

Veliki Oliver Dragojević koji nas je, nažalost, prerano napustio, obilježio je živote na ovim prostorima, a samim time i nagradu Porin. Godine 2014. odnio je pobjedu s albumom "Tišina mora", u kategoriji Albuma godine. A 2017. legendarni Oliver ponovno je dominirao Porinom, ovaj put zajedno s još jednom legendom - Gibonnijem. Njihov album "Familija" osvojio je najviše Porina te godine. U godinama koje su uslijedile, statue za album godine odnosili su i neki novi klinci. Osječanka Mia Dimšić 2018. godine u Splitu je slavila svojih sjajnih šest Porina s debitantskim albumom "Život nije siv", a hip-hoper Vojko V s albumom "Vojko" osvojio je Porina godinu kasnije.

U trećem desetljeću Porina, bilo je i organizacijskih noviteta, doduše ne voljom Upravnog odbora i organizacijskog tima. Naime, zbog pandemije, jedna od dodjela održana je isključivo kao televizijska emisija (a te godine, 2020., jedno je od iznenađenja bio i mladi J.R. August, odnosno Nikola Vranić, koji je imao najviše nominacija - čak njih pet, a osvojio je tri statue). Zbog istih je okolnosti godinu poslije - 2021., održan i prvi Open air Porin, što je također bio organizacijski izazov.

Bilo je zaista mnogo dobrih glazbenih trenutaka u trećem desetljeću Porina - Urban i njegova Četvorka dvaput su oduševili žiri u razmaku od dvije godine te su pjesmama "Iskra" i "Sama" pomeli konkurenciju u istoj kategoriji 2020. i 2022. godine. Massimo, Oliver Dragojević, Petar Grašo, Damir Urban, J.R. August i Matija Cvek..., samo su neki od naših pjevača koji su dobili kipić u kategoriji Najbolje muške vokalne izvedbe, a promjene generacija vidljive su i u kategoriji Najbolje ženske vokalne izvedbe. Od Radojke Šverko i Josipe Lisac, pa preko Vanne i sve do Sare Renar te Bad Daughter. Ova kategorija pokazala je koliko snažnih i velikih žena domaća glazbena scena ima te koje od njih tek dolaze na velika vrata.

Triput u Osijeku


Rijeka, Split i Osijek gradovi su u kojima se održavala dodjela naše najprestižnije glazbene nagrade, a ove godine svoj veliki, 30. jubilej, Porin slavi u Zagrebu. I to u petak, 28. travnja, u event centru Boćarski dom u Zagrebu (Prisavlje 2), koji će se za ovu priliku transformirati u svečanu dvoranu nagrade Porin. Podsjetimo kako je dodjela Porina u Osijeku održana tri puta: 2005. i 2006. u Dvorani Zrinjevac te posljedni put prošle 2022. godine, u Dvorani Gradski vrt.

Glazbena nagrada Porin izdržala je test vremena i svih trideset godina ostala najrelevantnija glazbena nagrada u Hrvatskoj čiji glasači nagrađuju one najbolje iz svih žanrovskih i strukovnih kategorija u tekućoj godini. Ovu tvrdnju najbolje potkrepljuju brojke - zadnjih nekoliko godina broj prijava samo raste, što je evidentan pokazatelj interesa. Porinov kipić željen je na policama u domovima. Tako je 2020. godine bilo prijavljeno 112 albuma, 2021. njih čak 214, 2022. godine 260 prijavljenih albuma, a ove godine još 40 albuma više.

Kao i sve što traje toliko dugo i gdje su brojna imena ostavila svoj pečat što organizacijski, što kao glazbenici koji su svojim skladbama i izvedbama obilježili hrvatsku scenu, imala je svoje uspone i padove, bolje i lošije godine, ali sva imena koja su u svih ovih trideset godina iskočila kao najznačajnija, ispisala su ne samo hrvatsku glazbenu povijest, nego i naše živote.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike