Svijet
NAKON MOSKVE U KIJEV?

Zelenski pozvao čelnika Kine da posjeti i Ukrajinu
Objavljeno 29. ožujka, 2023.
Na Samitu demokracije Andrej Plenković pozvao demokratski svijet da se ujedini protiv autoritarnog

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uputio je poziv kineskom predsjedniku Xi Jinpingu da posjeti Ukrajinu, izvijestio je Associated Press. "Spremni smo ga dočekati ovdje", rekao je Zelenski.



Xi nije razgovarao sa Zelenskim od početka ruske invazije na Ukrajinu, ali je Kina prošlog mjeseca objavila plan od 12 točaka za "političko rješenje ukrajinske krize". No o tom je sukobu prošlog tjedna razgovarao sa svojim "dragim prijateljem", ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, tijekom posjeta Moskvi, iako ti razgovori nisu pokazali napredak u tome kako okončati rat.

"U Ukrajini su napadnuti demokracija i međunarodni poredak utemeljen na pravu", izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković sudjelujući videovezom na Samitu demokracije, virtualnom sastanku 120 država, organizacija civilnog društva i tehnoloških kompanija koji zajednički organiziraju SAD, Kostarika, Zambija, Nizozemska i Južna Koreja. Plenković je pozvao demokratski svijet da se ujedini protiv autoritarnog. "Hrvatska stoji iza ukrajinskog vodstva i naroda jer oni ne samo što brane vrijednosti slobode, demokracije i mira u svojoj zemlji nego brane i cijeli demokratski svijet", izjavio je. Dodao je da je Hrvatska, koja je sama bila žrtva agresije 1990-ih, zato od početka ruske invazije jasna u iskazivanju solidarnosti s Ukraijnom i osudi Rusije kao agresora. "Važno je da se mi kao demokracije držimo zajedno i u globalnom kontekstu svijeta, podijeljenog na demokratski i autoritarni - jačamo naše saveze, ističemo naše vrijednosti i budemo odgovorni", istaknuo je.

Rusija je započela vježbe sa svojim interkontinentalnim balističkim raketnim sustavom Yars, koje uključuju i nekoliko tisuća vojnika, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Putin je prije toga najavio da će raketni sustav Yars, koji je zamijenio sustav Topol, biti jedno od ruskog "nepobjedivog oružja" i osloncem zemaljske komponente njezina nuklearnog arsenala. Nije poznato puno taktičkih i tehničkih karakteristika sustava Yars, koji navodno ima operativni domet od 12.000 km. Prema vojnim stručnjacima, sustavi mogu nositi višestruke nuklearne bojne glave i mogu se postaviti na kamione ili rasporediti u silosima. Bjelorusija je nedavno objavila da je odlučila postaviti rusko taktičko nuklearno oružje kao odgovor na zapadne sankcije i, kako je rekla, vojno jačanje članica NATO-a u blizini svojih granica.

Igor Bošnjak
”BITKA ZA BAHMUT NAŠTETILA WAGNERU”
Šef ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin rekao je kako je bitka za Bahmut praktično uništila ukrajinsku vojsku, ali je priznao da je “nažalost, jako naštetila privatnoj vojsci Wagneru”. U audiosnimci govorio je o teškim gubitcima na obje strane. Bahmut, koji je mjesecima meta ruske ofanzive, i dalje je poprište intenzivnih sukoba i uništenja. Ruski dužnosnici kažu da se njihove snage dobro drže u uličnim borbama za svaku kuću, ali nisu uspjele okružiti Bahmut i natjerati Ukrajince na povlačenje. Britanska vojna obavještajna služba objavila je pak da su ukrajinske snage uspjele potisnuti Ruse s jedne od glavnih linija opskrbe koja vodi do grada.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike