Regija
GRADNJA PJEŠAČKO-BICIKLISTIČKIH STAZA

Zatvara se prsten oko Belog Manastira, projektiranje do travnja 2025.
Objavljeno 30. ožujka, 2023.
Grad Beli Manastir dobio je približno 60 tisuća eura za projektiranje novih staza
BELI MANASTIR - Grad Beli Manastir već godinama ulaže u razvoj komunalne infrastrukture, pa tako i u pješačko-biciklističke staze.

U ovom trenutku ih je nekoliko desetaka kilometara, a za nekoliko godina bit će ih još više. U planu je spojiti prsten oko Belog Manastira i njegovih naselja, Branjina Vrha, Šećerane i Šumarine. Kako bi krug bio spojen, potrebno je izgraditi još nekoliko kilometara, a ‘‘temelji‘‘ su postavljeni nedavno. Jedini baranjski grad, naime, dobio je 60-ak tisuća eura iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost 2021. - 2026. Spomenuti iznos odnosi se na projekt "Izrada projektne dokumentacije za izgradnju biciklističke infrastrukture na području Grada Belog Manastira", od čega nepovratna sredstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU čine 90 posto.

- Dokumentacija bi trebala biti gotova do travnja 2025. godine, nakon čega kreće objava natječaja i realizacija cijelog projekta, dakle potpunog zatvaranja pješačko-biciklističkog prstena oko cijelog područja grada - pojašnjava Marko Đurin, pročelnik gradskog Upravnog odjela za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove, izražavajući nadu kako će do zadanog roka dokumentacija biti izrađena te da će pješačko-biciklistička staza biti vrlo brzo gotova na zadovoljstvo svih Belomanastiraca i njihovih gostiju. Naglašava kako su do sada izgrađeni kilometri pješačko-biciklističkih staza, koje su vrlo funkcionalne i svakodnevno korištene.

- Neke od njih dio su međunarodne rute EuroVelo 5 i jedne su od uspješnijih poveznica koje su grad Beli Manastir svrstale na svjetsku, odnosno europsku biciklističku stazu - kaže Đurin, dodajući kako belomanastirske pješačko-biciklističke staze koriste pripadnici svih uzrasta, počevši od najmlađih do onih u trećoj životnoj dobi. Osim za rekreaciju, služe i za svakodnevno obavljanje osnovnih životnih potreba.

Ivica Getto
Suradnja s mađarskim Mohačem
Što se projekata vezanih uz izgradnju pješačko-biciklističkih staza tiče, jedan od prvih bio je onaj iz kojega je izgrađena staza ‘’Šećeransko jezero’’, koja se proteže od ‘’Crnog puta’’ uz međunarodnu prugu koja Beli Manastir povezuje s Mađarskom, kroz prigradsko naselje Šećeranu, preko Šećeranskog jezera, pa nasipom uz rijeku Karašicu do prigradskog naselja Branjin Vrh. Nastala je prekograničnom suradnjom s mađarskim gradom Mohačom, a u projektu su sudjelovale i Hrvatske vode. U suradnji s Mohačom, realiziran je i projekt izgradnje staze kroz Osječku ulicu (od župne crkve svetog Martina), koja vodi do ulaza u beljske vinograde, odnosno beljsku vinsku cestu, što je približno 3,3 kilometra. Provedba projekta počela je 1. rujna 2017. godine, a ukupna mu je vrijednost bila 1,1 milijun eura, od čega se na belomanastirski dio projekta odnosilo približno 476.000 eura.

Kako bi krug bio spojen, potrebno je izgraditi još nekoliko kilometara staza

Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike