Regija
MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU

Norvežani ulažu 50 milijuna eura u tvornicu peleta
Objavljeno 30. ožujka, 2023.
Vezat će se uz geotermalnu elektranu koju će sagraditi Enna Geo, vrijednu 80 miijuna eura
BABINA GREDA - Načelnik Josip Krnić potpisao je uime Općine Babine Grede memorandum o razumijevanju s tvrtkom Geia, koju zastupa član Uprave Edin Ališić, a koja je izrazila namjeru u gospodarskoj zoni Krčevine sagraditi tvornicu ekopeleta (crnog peleta), vrijednu oko 50 milijuna eura. Riječ je o norveškoj investicijskoj tvrtki čija je poslovna djelatnost razvoj, izgradnja i upravljanje proizvodnim pogonima šumske biomase na području jugoistočne Europe. U Babinu Gredu privukao ih je iznimno povoljan geostrateški položaj, odlična prometna povezanosti i dostupna geotermalna energija.

Nakon što je probnim ispitivanjem s hidrodinamičkim mjerenjima početkom ožujka u Krčevinama počeo Projekt istraživanja i eksploatacije izvora geotermalnih voda, koji provodi tvrtka Geo Power Babina Greda, a osnovala ju je Enna Grupa, javljaju se investitori zainteresirani za korištenje geotermalnog potencijala. Trenutačno se utvrđuju zalihe i temperatura geotermalne vode, odnosno ispituje se prva bušotina na dubini od 2260 metara, a temperatura koju dobivaju približno je 100 stupnjeva. Analize pokazuju i mogućnost dobivanja mnogo viših temperatura, pa je do 2025. godine u planu bušenje još četiri bušotine na dubini od 3700 metara. Prioritet je, kaže Nikola Legčević, voditelj projekta tvrtke Enna Geo, izgradnja geotermalne elektrane priključne snage 15 megavata, vrijedne oko 80 milijuna eura, koja će potaknuti razvoj zone i zapošljavanja. Toplinska energija bit će usmjerena u sustave toplinarstva i poljoprivrede i u razvoj gospodarstva. Njene su prednosti prepoznali i u norveškoj tvrtki Geia.

Kako je pojasnio član Uprave Edin Ališić, gradnja tvornicu peleta, ovisno o kapacitetu proizvodnje, projekt je vrijedan između 40 i 60 milijuna eura i zapošljavat će oko 50-ak djelatnika. Norvežani planiraju koristiti toplinu iz geotermalne energane čime bi ostvarili veliku učinkovitost. Za proizvodnju peleta koristit će širok spektar biomase, zahvaljujući novoj, inovativnoj i patentiranoj tehnologiji. Proizvodit će takozvani crni pelet, koji se može zbrinjavati na otvorenom prostoru, neovisno o vremenskim prilikama, a koji ima veću kaloričnu vrijednost od lignita, koristi se u termoelektranama i potrebe su vrlo velike.

Potpisivanju sporazuma nazočio je i veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Haakon Blankenborg.

Marija Lešić Omerović
VELIKA ULAGANJA, NOVA RADNA MJESTA
Nakon potpisivanja prtnerskog sporazuma s Norvežanima načelnik Josip Krnić je istaknuo kako je vrlo bitno da se s projektom geotermalne energije stvaraju pretpostavke i ide u tom smjeru da do 2030. Hrvatska više ne uvozi električnu energiju i da bude potpuno neovisna. Dodao je da će eksploatacija geotermalnog potencijala potaknuti golema ulaganja i snažan gospodarski razvoj i otvaranje brojnih radnih mjesta. Uz energanu i staklenike, otvaraju se i druge brojne mogućnosti, od hladnjače, bazena, toplica, uzgoja soma, jegulje...”Država će samo od PDV-a na investicijama od 150 milijuna eura uprihodovati značajna sredstva i to će biti doprinos male Babine Grede razvoju Hrvatske i ovoga područja”, zaključuje Krnić.

Možda ste propustili...

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca