Osijek
RETFASTEM U OŠ RETFALA

Daroviti učenici na zabavan način širili spoznaje
Objavljeno 28. ožujka, 2023.
Održane su zanimljive radionice i aktivnosti, potaknuvši zanimanje za tehnologije budućnosti

Osnovna škola Retfala obilježila je Dan darovitih učenika, pod sloganom RetfaSTEM, a u organizaciji Tima za darovite učenike. U prostorijama škole održane su zanimljive radionice i aktivnosti s ciljem poticanja zanimanja za STEM i tehnologije budućnosti. Na zabavan i kreativan način učenici, roditelji i svi posjetitelji proširivali su svoje spoznaje u STEM području te svladavali neke nove vještine.



- Učenici su uvježbavali vještinu crtanja na grafičkim tabletima, te su dizajnirali svoje naljepnice, koje su i isprintali, a igranje nogometa s mBotovima upravljajući tabletima također je privuklo pozornost svih prisutnih. Čarobna kocka pokazivala je 3D objekte, pa su na trenutak učenici na dlanu držali Sunce ili vulkan, a vizualni robot vodio ih je kroz kviz kritičkog mišljenja u proširenoj stvarnosti - kaže učiteljica razredne nastave Vlatka Vukić, učiteljica savjetnica.


Poduzetnički inkubator BIOS omogućio je svima upoznavanje s programom za 3D printanje te praćenje samoga procesa printanja odabranog modela na 3D printeru. Profesori s FERIT-a podučavali su učenike kako upravljati robotima i programirati u blokovima, ali i kako igrati kamen, škare, papir na microbitovima, a u školi kodiranja MindHub učenici su upravljali robotima kroz igru i stvaranje priče te se izvještili u raznim digitalnim logičkim slagalicama.

- FrozenPixel, studio koji se bavi razvojem računalnih igara, učenicima je ponudio igranje nove logične igre Joe Wander and the Enigmatic Adventures, a kako nastaju računalne igre u programu Blender, pokazali su im njihovi programeri i dizajneri. Uz to što su učenici i sami pokušali dizajnirati lik za računalnu igru, mogli su se okušati i u uređivanju videomaterijala - dodaje učiteljica Vukić.

U događaj se uključila i osječka tvrtka Orqa, poznata po proizvodnji FPV naočala za upravljanje dronom. Učenike su upoznali s osnovama upravljanja dronom i pomagali im pri svladavanju vještine upravljanja. Bilo je zanimljivo voziti dron u simulaciji, ali i pratiti mali edukacijski dron koji je neumorno letio po školi, upravljan FPV naočalama i kontrolerom te tvrtke.

- Osim što su se dobro zabavili i kreativno proveli vrijeme, učenici su se okušali u novoj tehnologiji, proširili svoja znanja i vještine te možda u sebi probudili nekog budućeg tehnološkog stručnjaka. Suradnja s tehnološkim tvrtkama, edukativnim i visokoobrazovnim ustanovama pravi je put u pripremanju učenika za sve tehnološke izazove koji su pred njima i nalaženje mjesta na tržištu rada u zanimanjima budućnosti - zaključuje učiteljica Vukić.

Vesna Latinović
Učenici su se

okušali u novoj tehnologiji, proširili svoja znanja i vještine

Najčitanije iz rubrike