Ekonomija
POVEĆAN I REALNI DOHODAK

Porasla je vrijednost poljoprivrede 13,7 %
Objavljeno 28. ožujka, 2023.
Naknada zaposlenicima u prošloj će godini, procjenjuje se, iznositi 1,3 milijarde kuna, što je rast od 4,8 %, navodi DZS

Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2022. godini porast će za 13,7 posto u odnosu prema godini prije, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi za 4,8 posto, pokazuje druga procjena realnog dohotka u poljoprivredi koju je u objavio Državni zavod za statistiku (DZS).
Prema drugoj procjeni, očekuje se da će u 2022. godini vrijednost poljoprivredne proizvodnje biti povećana za 13,7 posto prema godini ranije i iznositi 23,5 milijardi kuna.
Vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi procjenjuje se na 13,3 milijarde kuna, što je rast od 4,8 posto.


Prema podatcima DZS-a, bruto dodana vrijednost za prošlu godinu procjenjuje se na 11,7 milijardi kuna, što je u odnosu prema 2021., kada je iznosila 10,98 milijardi kuna, rast od 6,3 posto.
Uloženi rad u poljoprivredi lani je u odnosu prema prethodnoj godini porastao za 0,5 posto, a indeks realnog dohotka u poljoprivredi po jedinici godišnjeg rada procjenjuje se na 73.048 kuna, što je porast od 1,3 posto.


Naknada zaposlenicima u prošloj će godini, kako se procjenjuje, iznositi 1,3 milijarde kuna, što je rast od 4,8 posto u odnosu prema godini prije, navodi se u izvješću DZS-a.
Kad je riječ o svjetskoj razmjeni dobara i usluga, ona je dosegnula u 2022. godini rekordna 32 bilijuna dolara unatoč posustajanju u drugoj polovini godine zbog pogoršanog stanja u gospodarstvu i pojačane neizvjesnosti, izvijestio je UNCTAD.
Trgovina robom porasla je lani za oko 10 posto, na 25 bilijuna dolara, procjenjuju u Konferenciji Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj.

Još je snažnije porasla trgovina uslugama, za 15 posto, na sedam bilijuna dolara, procjenjuje UNCTAD.
Trgovinu su poduprli više-manje riješeni logistički problemi u lukama, veći transportni kapaciteti i pad troškova prijevoza na pretpandemijsku razinu, tumači agencija UN-a.
U drugoj polovini godine razmjena se smanjila zbog pogoršanog stanja u gospodarstvu i pojačane neizvjesnosti, napominju, dodavši da se u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca trgovina robom smanjila za tri posto dok je trgovina uslugama bila stabilna.
Svijetla točka bila je trgovina "zelenim" proizvodima koja je u drugoj polovini prošle godine porasla za četiri posto, na 1,9 bilijuna dolara, navodi se u izvješću.


Trgovina automobilima na električni i hibridni pogon poskočila je u razdoblju od srpnja do prosinca za 25 posto, neplastične ambalaže za 20 posto, a vjetroturbina za 10 posto, utvrdili su u UNCTAD-u.
Ruski izvoz zabilježio je, pak, u posljednjem lanjskom tromjesečju najveći pad u skupini velikih gospodarstava. Rusko gospodarstvo pogođeno je sankcijama nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. koja je izazvala nestabilnost na tržištima hrane i energije.

Z. Rupčić/Hina

Geopolitičke napetosti najveći su rizik
U prvoj polovini ove godine UNCTAD očekuje stagnaciju trgovine, dodajući da su izglede, među ostalim, prigušili inflacija, rast kamatnih stopa i visoke cijene energije, hrane i metala. Najveći su rizik za trgovinu u ovoj godini geopolitičke napetosti, uključujući sukob Rusije i Ukrajine, ističu. Agencija je osnovana u Ženevi 1964. godine, ima 195 članica i fokusirana je ponajprije na interese zemalja s niskim i srednjim dohotkom, navodi agencija dpa.

Trgovina “zelenim” proizvodima u drugoj polovini prošle godine porasla je za četiri posto, na 1,9 bilijuna dolara

Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike